A fűszerekből használt mennyiségek miatt fontosnak tartom megjegyezni, hogy melyik fűszerből mit célszerű vásárolni.

Amiből inkább piacon vegyünk cserépben, tehát kis mennyiség is elég:

Évelők (tehát ne rohamozzuk a vetőmagállványt, nem kell hatalmas több száz aprócska mag):

kakukkfű - próbálkozhatunk különböző fajtákkal (illatok, ízek, színük - másképp mutatnak az ételben és a kertben is),

lestyán - ültessük majd lehetőleg külön,

menta - itt is tesztelhetjük a különböző fajtákat,

citromfű,

majoranna,

oregánó / szurokfű,

tárkony,

metélőhagyma,

zsálya - ezt ki ne hagyjuk a fűszerkertből, gyógy- és fűszernövény is!

 

Vegyünk vetőmagot:

bazsalikom - zöld, lila/bordó/bíbor színű, kislevelű és nagylevelű,

borsikafű / csombor, édeskömény, ánizs, koriander, zsázsa, sáfrányos szeklice,

zamatos turbolya. Legutóbbit vehetjük cserepes formában is, ha kapunk, mert nálunk jobban szereti a fóliás vetést, nem lehet helybe vetni, mint a többi többségét. Korábban cserépbe vessük: édeskömény.

Aki nem rendelkezik akár csak egy parányi földterület fölött, tehát társas-, panelházban lakik, azoknak is ajánlom ezek közül a kakukkfüvet, majorannát, metélőhagymát (nem nőnek magasra) és őket is bíztatom egy mini-házi-fólia használatára, ahol vethetnek kedvükre - utóbbi hármat. (interneten, áruházakban időnként találni kisebb "üvegházakat").

+ Levendula:

4-5 bokornyi mennyiséggel néhány év után már biztosíthatjuk a levendula-párnácskákhoz a hozzávalót (molyirtóként) és egyéb célokra is felhasználhatjuk - teába, szörpbe - vigyázzunk a kis mennyiségre, saját készítésű szappanba.

Ha ennek csak töredékét használjuk, akkor is színesíthetjük a kertünket, az ételünket. És az életünket :-)

Mert már ebben is van design, vagyis inkább ötletesség, humor, igény, és egyszerűen fűszer-szeretet.

Maradhatunk a fűszerek sorban, kertszerűen való elhelyezésénél - ez nagyobb mennyiségnél lehet előnyösebb és néhány fűszer esetében (többre van belőle szükség, ezért több sorban is vethető, pl. bazsalikom, borsikafű, petrezselyem, édeskömény).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarthatjuk cserépben is a fűszereket - "simáncserépben" egy-egy kis táblával megjelölve vagy emígyen (táblafesték, kréta vagy festék). Szép!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spirálforma, ez elég divatos és nagyon ötletes. Alapját fa, kő, téglakő stb. is adhatja.

És egy nagyon hasznos variáció: kavicságyban. Kicsit természetes, kicsit modern és jól mutat a sokféle formájú, mintázatú levél a világos kavicson. (A lenti kép még a fűszeridény elején készült, nyár derekára szépen kibokrosodtak.)

Spirális és kavicságyas, vagy egyszerűen csak szép formában, sorban való elhelyezésnél figyeljünk a növények különböző magasságára. Gondoljuk át: melyik mutat jobban középen avagy a szélén, színek szerint! És még egy fontos dolog: A "designer" nem mindig kérdezi meg a növényeket, mit szeretnének - a fenti formák nem mindig egyeznek a fűszerek valódi igényeivel! Mást szeret és tűr pl. a kakukkfű, avagy a levendula és mást a menta.

 

A lényeg:

Love spices, be creative!

(Szeresd a fűszereket, légy kreatív!)

Sokan elfogadják, ismerik, tudják, hogy a friss fűszereknek merőben jobb a zamata, mint a tasakos, többnyire külföldi változatoknak. De miért jobb egy falatnyi területen néhány bokrot tartania egy háziasszonynak?

  1. Az első lépést mindig nehéz megtenni: ELHATÁROZÁS - saját, friss fűszereket használni. De már önmagában ez is egy fontos mozzanat, mert közelebb visz az ÉLŐ növényekhez.
  2. Kedves nőtársaim! Nem kell hatalmas területre gondolni, akár a panel erkélyén is tarthatunk egy cserépnyi bazsalikomot, kakukkfüvet. Válogassuk meg, miből kell / lehet többet vetni, miből kell csak egy-egy cserép.
  3. Kreatívak vagyunk (nem kell azzá lennünk, a nők többsége (is) az)! Sokféle módon kialakíthatjuk a kis fűszerkertünket - amiben tartjuk, amilyen formákban elültetjük, ahová ültetjük a környezetünkben.
  4. Elkezdenek növekedni a fűszereink, ki előbb, ki később. Nem kell hosszas kapálgatás, néhánynál az öntözésre oda kell figyelni. És elkezdjük dörzsölgetni a levelüket... most jön a legjobb időszak az év folyamán!
  5. Találunk jó recepteket, kitalálunk mi is néhányat... a nő, a férfi egyre kreatívabb lesz, szuper! (Nálunk itt volt egy csókjelenet tavaly :-)  )
  6. Aztán elújságoljuk az ismerőseinknek is, mi van nálunk. Esetleg egy-egy hajtást elviszünk, dörzsölgessék csak ők is.
  7. Mi is tovább dörzsölgetünk és rájövünk, hogy az élő fűszernövények sokkal jobbak, áthatóbb az ízük, valóban ZAMATUK VAN, nem is olyan bonyolult a termesztésük.
  8. De közeleg az ősz. Mi azonban már ügyesek vagyunk: kis csokrokkal próbálkozunk - szárítás, aprítás, télire is megvan a porció.

Ennyi.

Egy hete rövid riportok készítését határoztam el a blogon: a környezetemben élő emberekkel. Nem (csak) azért, mert valami nagy dolgot felmutattak, hanem hogy megismerkedjünk világlátásunkkal, és mert értékesek, tehetségesek valamiben – mindannyiunkhoz hasonlóan. Csalódásaink, kérdéseink mellett rövid üzenet ez meglátni a másikban az Embert.

Riportalanyom ezúttal Fanni. Székesfehérváron él, diák, jövőre végez rendészet szakon, és hogy a továbbiakban mit csinál, még nem tudja.

Milyen zenét hallgatsz szívesen?

  • Reggae, folk-metal (pl. Palmetta), finn rockot és folk-metal-t is hallgatok. Kedvenc előadónőm Széligeti Anna, ha meghallod, azt hiszed, egy fekete nő énekel.

Mit szeretsz olvasni?

  • Olyat szeretek olvasni, ami előbbre viszi a személyiségemet. És tanulságos. Félbehagytam két könyvet: az egyik a testbeszédről szól, a másik egy olasz nőről (a családjáról, az állatairól).

Ha stílus, akkor...

  • "Egyéni".

Mi a kedvenc helyed az otthonodban?

  • A szobám, azon belül a narancssárga kanapé.

Kávé vagy tea?

  • Mikor melyik.

Ha fűszer, akkor...?

  • Annyira nem ismerem a fűszereket, de... fahéj.

Mit teszel a pörköltbe, hogy finom legyen?

  • Hú... kevés bort és piros aranyat. Ja, és paradicsomot.

Iszol-e, isztok-e bort vasárnap ebéd után?

  • Nem nagyon... néha. Ünnepekkor.

Van-e otthon behűtve bor?

  • Nincs.

Hogyan gondolsz a kertre?

  • Szabadidős tevékenységhez nyugodt hely.

Hogyan fejeznéd be: Amit anyukám a legjobban készít, az a...

  • Gulyásleves.

Mire emlékszel a nagyszüleidről?

  •  Anya apukájáról nem sok mindenre. A másik papámról, aki nem is az igazi papám, rá jobban. Ha megkínáltam nyalókával, úgy csinált mintha elfogadná. (És mindig mondtam neki, hogy borotválkozzon.)

Mik a szüleid legjobb tulajdonságai?

  • Anyának az, hogy próbál változtatni a hibáin, másik részről nem tudok válaszolni.

Mire vagy a legbüszkébb?

  • Az önállóságomra talán.

Szoktál-e sétálni?

  • Igen, hogyne.

Hová utaztál el utoljára és milyen érdekes, szép dolgot láttál ott?

  • Erdélybe, még a nyáron. Nagyon tetszett a Gyilkos-tó és a Békás-szoros. Az nagyon lenyűgözött.

Mi a kedvenc uticélod? Hová szeretnél eljutni?

  • Ahová el szeretnék jutni, az Jamaica. A zene miatt: tényleg úgy élnek-e az emberek, olyan lazán, úgy szeretik-e egymást, vagy ott is stresszelnek, pörögnek?

 

 

Mit üzensz az utánad jövőknek, a Nálad fiatalabbaknak?

  • Sok kitartást.

Mi jut eszedbe erről a dalszövegről: "Love Is In The Air"?

  • Valami van benne.

Mi volt a legutóbbi jó hír az életedben?

  • Talán az, hogy most végre egy hét után találkozok a mackómmal. Jaj, nem: az, hogy elmehettünk az utolsó két óráról (matek, kommunikáció).

És egy utolsó kérdés: Milyen különleges helyen csókolóztál már?

  • Ez nem extrém, hanem egyszerű. A Bőrgyár utcánál a harmadik fánál :-)

Akkor kezdjünk el készülődni a tavaszra, van mit tenni:

  • régi vetőmagok átválogatása (lejárt-e, miből mennyi maradt),
  • vetőmagok vásárlása - néhány boltban már lehet kapni. Ha lehet, figyeljünk arra, hogy ne holland, német mag legyen, hanem HAZAI (pl. Gara, Rédei, Budapesti Kertimag). Számomra néhány különleges fajta: thai bazsalikom, kislevelű bazsalakom, vagy pl. balkonparadicsom. Nem nagyon kapható palánta formában, így célszerű vetni majd: ánizs, sáfrányos szeklice, édeskömény. Bátran vessünk majd!
  • házi "fóliasátorhoz", "üvegházhoz" régi ablakkeret, tégla beszerzése. Nekünk van az udvar végében, kipróbálás betervezve - SAJÁT, FRISS retekhez, salátához.
  • a kert megtervezése - mit, hová, mennyit. + hová terítsem le majd a plédet felhőket nézni? :-)

Könyvajánló:

A három könyv részletes leírást tartalmaz a növények fajtáiról, öntözésről, permetezésről, a Kerti tippek sok jó ötletet ad. A Biokert ALAPMŰ, igen részletes leírásokkal a növények, köztük a fűszernövények termesztéséről. Áttekinthető, inspiratív.

 

 

 

 

 

 

 

 

És két könyv azoknak, akik figyelnek a terasz, a támfalak, a kerítés, a burkolatok kinézetére.

Január 25. - Pál-forduló. És talán a legzordabb hétvége idén télen. De legyünk bizakodóak: ez a sok hó még sok vizet jelent a földnek, ezzel jó néhány hónapig kihúzzák a kerti növényeink tavasszal, és ha jó helyre ültettük az évelő fűszereinket, ki kell, hogy bírják.

A fűszerek téli élete mindezzel együtt elég szélsőséges. Meg kell birkózzanak a száraz és hideg anticiklonokkal, a sok hóval, amire még ónos eső is jöhet. De tudniuk kell, hogy már erősen gondolunk rájuk: hiányoznak nekünk a friss ízeikkel, az inspirációs hatásukkal, egyebekről nem is beszélve :-)

Életképek a fűszerkertből:

Tény: A szalmagyopár egy része sajnos már elfagyott.

A zsálya sokat bír, drukkolok is neki - méltatlanul elfeledett fűszer- és gyógynövény.

 

 

 

 

 

 

Figyelem! Rozmaringot letakarni!!! Ezt a hideget már nem bírja ki, ha nem vigyázunk.

Ó, a drága levendulák! Valahol ott vannak a hó alatt...

 

 

 

Régóta terveztem már, hogy a blogon rövid riportot készítsek a környezetemben élő, élt emberekkel. Nem (csak) azért, mert valami nagy dolgot felmutattak, hanem hogy megismerkedjünk világlátásukkal és mert értékesek, tehetségesek valamiben - mindannyiunkhoz hasonlóan. Csalódásaink, kérdéseink mellett rövid üzenet ez meglátni a másikban az Embert.

(Állandó kérdéseim lesznek, néhány dologban lesz eltérés.)

Első beszélgetőtársam az édesanyám volt. Somogy megyéből származik (Mezőcsokonya), matematika-fizika szakos általános iskolai tanár, ma már nyugdíjas.

Mi a kedvenc zenéd?

  • Zene - változott. Régen jöhetett a táncos, üvöltős, most inkább a lassúbb, nyugodtabb tetszik. Kedvenc dalom a Megkötöm lovamat, most pedig külön Wolf Péter Ave Maria-ja.

Mi a kedvenc olvasnivalód?

  • Fekete István könyvei - sokadszor is elolvasom, Agatha Christie, Schaffer Erzsébet.

Mit olvasol mostanában?

  • Receptet, egyébként most éppen Schaffer Erzsébet könyvét.

Ha stílus, akkor modern vagy klasszikus, antik?

  • Antik.

Mi a kedvenc helyed az otthonodban?

  • A karosszékem.

Kávé vagy tea?

  • Kávé.

Ha fűszer, akkor...

  • Fahéj, bors - határral.

Mit teszel a pörköltbe, hogy különleges legyen?

  • Jó fűszereket, jó húst és a szívemet meg a lelkemet.

Iszol-e bort vasárnap ebéd után és ha igen, milyet?

  • Általában iszom, keveset, édeset vagy félédeset.

Van-e otthon behűtve bor?

  • Nincs, a pincében van.

Hogyan gondolsz a kertre?

  • Rendes kertünk nincs, anyukám kertjére szívesen gondolok. Családi program volt nyáron öntözni a virágokat, növényeket. Jó szívvel gondolok rá.

Hogyan fejeznéd be: Amit anyám a legjobban készített, az a...

  • Sok minden: húsok, sütemények. A sütemények! Mindennek megadta a módját: mindent jól csinált.

Mire emlékszel a nagyszüleidről?

  • Nagyanyám szigorára, nagyapám szorgalmára és arra, hogy ott mindig burokban voltam.

Mi volt a szüleid legjobb tulajdonsága?

  • Megbízhatóak voltak, összetartóak voltak, szerették a környezetükben lévő embereket, barátaik voltak, kölcsönös barátságok. És mindig mindent megbeszéltek, velem is. Mi volt jó, mi nem: Otthon is nyugodt, megbízható burokban voltam, figyeltek rám.

Mire vagy a legbüszkébb?

  • A gyerekeimre és a férjemre.

 

Szoktál-e sétálni?

  • Csak úgy nem sétálok, de ha valahová elmegyek, bejárom a környéket.


Hová utaztál el utoljára és ott milyen érdekes, szép dolgot láttál? (nagyobb utazás)

  • Győrbe, egy 50 éves érettségi találkozóra. A hangulat, a szeretet, a társaság, ami ott volt.

Mi a kedvenc uticélod?

  • Szeretek otthon lenni. Egyébként pedig Balatonmáriafürdőn a nyaralónk. Vágyom Lengyelországba, Toszkánába.

Mit üzensz az utánad jövőknek?

  • A család az első. A munka minősége nagyon fontos. Béke és derű.

Mi jut eszedbe erről a dalszövegről: Boldogság, gyere haza!

  • Nálunk itthon van. De szeretném, hogy a gyerekeimnél is így legyen.

Mi volt a legutóbbi jó hír az életedben?

  • Az olaszországi kirándulás lehetősége: márciusban Firenzébe, Rómába megyünk a férjemmel, az iskolájából egy csoporttal. És hogy meggyógyultak a vírusos megbetegedésből a gyerekeim és családjaik.

Végül egy bónusz kérdés: Milyen őrültséget csináltál már?

  • Nem nagyon csináltam. Hmmm... Inkább a biztonságot választom, nem hazárdírozom.

De, Anyu, én egyre emlékszem.

  • ???

Egyszer mi ketten stoppal jöttünk be a városba Mezőcsokonyáról, mert lekéstük a buszt. Jó muri volt...

 

Ildikó Bogi 2013.01.16. 23:58

Tél

Szeretem  a hóesést.

Szeretek benn meleg teát kortyolgatni.

Szeretem hallgatni, ahogy pattog a tűz a kályhában.

Szeretem az ádventi csendet.

Szeretem a karácsonyt.

Szeretek elmenni hagyományosan a két ünnep között Jani barátunkkal túrázni.

Szeretem a deres reggeleket.

Szeretem elővenni a nyarat - a fűszereket, a lekvárokat, a szörpöket, a képeket...

Szeretem a nyomokat a hóban.

Szeretek hóembert építeni a kislányomnak.

Szeretek kinn havat hányni és harapni a hideget.

Szeretem, hogy sütis kabátnak nevezi Csenge a szebbik kabátomat (van rajta egy muffin-kitűző).

Szeretem a bojtos sálamat.

Szeretem a növényeket, ahogy a hó alatt méltóságteljesen figyelnek.

Szeretem megdobálni a férjemet hógolyóval.

Szeretek terveket szőni a nyárra.

Most, így, szeretem a telet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ildikó Bogi 2013.01.16. 23:49

Kezdődik

Köszöntöm az Olvasót és szép új évet kívánok! Nem, nem téli álmot alszok - kár kihagyni ilyen hol dermesztő, hol csupahó időjárást. Egyszerűen csak jó volt csöndben lenni egy kicsit. Elgondolkodni, mire jutottam, mi fontos, merre is menjek. Kicsit toporgás ez, kicsit valóban téli álom és még inkább erőgyűjtés.

Ha visszagondolunk, mindannyiunk életében akadtak, vannak fontos időszakok, talán sorsfordítóak is. Ez az esztendő számomra ilyennek ígérkezik. Lezárul a hivatalosan gyed-nek, gyes-nek nevezett idő: egy kislány születése óta eltelt néhány év, ami sok mindent megváltoztat az emberen. És ezzel elkezdődik valami új dolog - kis családunkban mindenki számára. Még sokszor toporgok, vannak terveim, ötleteim és megélhetési kérdések is akadnak majd. De arra kell gondoljak, hogy a toporgásra fecsélelt energiát másra fordítom: arra, hogy előbbre vigyen a dolgomban. És ami még ennél is fontosabb:

NAGYSZERŰ ERŐFORRÁSAIM VANNAK: a hitem, a családom, az őseim és a barátaim.

Ja, és a fűszerek :-)

süti beállítások módosítása