Németh Lajos nevezte így ezt a hirtelenlehülős, szeles, esős időt. Egyébként pedig egy kedves, nyugodt őszi leltárt szerettem volna készíteni, arról, hogy milyen jó ősz (volt) ez. De a maradék levelet is lefújta ez a fránya front. Hát, ide figyelj, te front!

  • jó sütőtökleveseket ettünk,
  • lombok összegyűjtve és elszállítva kollektívan a faluból,
  • kert felszántva, fűszerkert felásva (általam) ... és nézegetve, nosztalgiázva,
  • évelő fűszerek visszanyírva (jó, még néhánnyal küzdünk, te front),
  • kinti játékok a kamrában,
  • fűszerek eltéve - most azon dolgozom, hogy mennyiségük miatt jobb tárolási módszert találjak ki,
  • káposztás ételek voltak, vannak, lesznek (főzelékben, tésztához, nyersen),
  • elkezdtem varrni, egyelőre a lakást csinosítgatom,
  • láttuk az őszi Balcsit (szeretnivaló így is...),
  • Csengével bokáig gázoltunk a levelesben,
  • és már a tavaszra is készülök: 10-15 cm-es hajtásai vannak az őszi fokhagymának és lilahagymának (utánanéztem, mit lehet ősszel vetni, igen, ősszel, vetettem, figyelem, szedek is...?).

Sajnos... kimaradt a szőlő- és fügelekvár, még nem találtam egy jó leveses könyvet és a férjemmel sem néztem meg egy jó filmet (de már itthon van). Ó, és a csurgai kastélyparkban sem sétáltam, az olyan szép így ősszel...

De most jön még!

  • brokkoli-krémleves (figyeljük az árát, de nem igazán mozog sajnos),
  • forralt boros esték (néha már délután),
  • finom csokik (hahó, Szent Miklós, gondolhatnál majd rám is... és ezúton üzenik a feleségek a párjaiknak is, hogy szeretik a finom csokikat).

1 komment

Címkék: Címkék

Ildikó Bogi 2012.11.21. 22:44

Varrnivaló

No, akkor ezekkel kellene valamit kezdenem. Találtam egy boltban... Hajrá, én!

2012_1116babaklub_anyagok0003.JPG  2012_1116babaklub_anyagok0004.JPG

 

2012_1116babaklub_anyagok0006.JPG  2012_1116babaklub_anyagok0008.JPG

Nekem olyan nehezemre esik kimenni az őszből... vagy a kert közeléből... Sokszor a friss fűszerek, gyümölcsfák, a fóliasátor jár az eszemben. Jóval kevesebbet vagyunk kinn, Csenge sem szeretne kimenni, én meg csak nézegetek kifelé. Annyi mindent adott ez a tavasz és nyár...

Emlékszem az első tavaszi fűszeres ételekre, a borsikafű aromájára, a földi munkákra, a fóliabeli vetésre. De eszembe jutnak az első blog-élményeim. Leginkább arra gondolok szívesen, amikor Csengével tettünk-vettünk kinn. Azért nem lettem kertlakó, a fűszerek nagyon önállóak tudnak lenni, de így is jó visszagondolni. És úgy érzem, hogy nagyon nehezen engedem el mindezt. Úgy gondolom, még javában tart az év. Talán a jövőtől is tartok egy kicsit... Sikerül-e kijutnom jövőre a piacra...? Hogyan lehetne a szárítást megoldani...? Csomagolás...? És mellette a tanítás...?

Most köd jön. Van varrnivaló, akadnak ilyen-olyan anyagjaim, találok is. Tervezgetek, megtorpanok, és szomorkodok, Ősz...

És dacolok: hiszen itt a rozmaring, a zsályával is kezdhetnék még valamit, a hétvégén kakukkfüvet szedtem a húshoz. Novemberi kakukkfüvet, s ez visszahozott valamit, férjem keresett is valami bort hozzá rögtön. Még a nyári szalmakalapos dísz is kinn van. Nem, Ádvent, még nem jöhetsz. Majd annak is meglesz az ideje.

Vannak számomra olyan zenék, zeneszámok, amelyek hallatán valahogy a fűszerek jutnak eszembe vagy arra gondolok, hogy akkor most megyek és készítek valami fűszeres ebédet vagy vacsorát. Elindít, motívál. Nem sok ilyen zene van, mert ez valamivel többet nyújt, mint hogy tetszik vagy jól hangzik. Van benne valami plusz, ami a fűszerekben is megvan... A dallam, a klipben a zenekar, nem tudom. Ha meghallom, arra gondolok, hogy most főznöm kell! Eddig három ilyen akadt:

Cesaria Evora zenéje,

Caro Emerald: A Night Like This (a Back It Up sem rossz),

Train: 50 Ways To Say Goodbye.

A legutóbbi Borvacsora c. műsor igazi nagyágyúkat hozott: Kovács Ákos, Polgár Judit és Bock József voltak a vendégek. Ehhez méltóan a férjem Weninger&Gere 2007-es Cuvée Phoenix-ét nyitotta fel aznap este. Csak úgy, hétköznap...  És ehhez méltóan most egy-egy olyan gondolatot emelek ki a műsorból, amely "abszolút"  és a minőségre utal.

"Nemcsak a minőség a fontos, hanem azt mindig fokozni kell." (Bock József)

"Rájövünk arra, milyen munka, odaadás van a borban." (Kovács Ákos)

"A helynek megfelelően, a bornak tiszteletet adva jelentek meg a bemutatón." (Bock József)

"Egyáltalán nem mindegy, milyen jelek mellett, minek az égisze alatt történik valami egy ember életében." (Kovács Ákos)

"Szépen meg tudja fogalmazni a mondanivalóját a borról. (...) Egységes képet tud felmutatni a villányi borvidékről." (Kovács Ákos Tiffán Zsoltról)

"A sikernek az is előfeltétele, hogy örömmel végezze ezt a munkát (...) van valami bennünk, ami a felszínre akar törni." (Kovács Ákos)

"Ha nem ér annyi kudarc, amíg a sikerhez elész, a  siker sem lesz jóízű." (Polgár Judit)

"Én azért csináltam, mert élveztem, amit csinálok. Élveztem a munkát, a sok barátot..." (Bock József)

"Vannak rossz döntések és jó döntések. Hogyan döntjük ezt el? Van egy könyv a világon... az segít." (Kovács Ákos)

"Ha nem tudod a picit megbecsülni és arra építkezni, akkor nem lesz jó." (Polgár Judit)

"Apu mindig azt mondta: ha magasra teszed a lécet, azt akarod megugrani, de ha alacsonyra és átugrod, annál magasabbra már nem nagyon akarsz ugrani." (Polgár Judit)

 

Ezúton szeretném köszönteni a Szilviket, elsősorban a blog életében fontos három Szilvit.

Egyikük egyik régi barátném, földim, Szilvi. Különös ismertetőjele, hogy megöleli a barátait, ismerőseit, vagy azt, akin látja, hogy szüksége lenne rá, és alapból a Földet is át szokta ölelni. Egyébként pedig a természet gyermeke, három szép gyermek anyukája és Tibi felesége. Nagyszerű teremtés, hittel teli családból. Kell ennél több?

Másikuk is egy régi barátnőm, Szilvi. Kedves, érzelmekkel teli és egyben maximalista fiatalasszony. Ottjártunkkor levendulaillatú, szirmokkal teli meghívót kaptam Tőle egy sétára. Vadászfeleség, gombás, fácán- és egyéb vadétkek tudója, férjével, Bélával együtt. Most éppen várakozó állásponton van: kisbabát hord a szíve alatt. Jó helyre születik...

Végül van egy újdonsült ismerősöm is, Szilvi. Fantasztikus lekvárok és szörpök feltalálója, de elsősorban anyuka, feleség a Bakony alján. Ja, és általában hatalmas mosollyal járja a vidéket :-)

Kedves Szilviák! Köszöntelek Benneteket!

2012_0605fehervarcsurgo0045_1.JPG

2 komment

Címkék: Címkék

Ildikó Bogi 2012.11.08. 14:05

Ősz pont hu

Még hogy "holvanazanyár"...! Nem panaszkodhatunk, változatos, szép őszünk van. Jó, jó, van reggeli fagy és eső, de az október is sokat adott és szerintem ez a november is jó egyelőre. Tehát ne szaladjunk előre havat várni, karácsonyra készülni és ne is búslakodjunk! Hagyjuk, hadd süsse a jó Nap az arcunkat, öltözzünk föl, rohangáljunk  a levelesben, vagy csak nézegessük, hogy megy nyugovóra a természet. Jó ez most így nekünk, erre gondoljunk.

 2012_1024csopak_sarkeresztes0082.JPG   2012_1024csopak_sarkeresztes0068.JPG

 

2012_1024csopak_sarkeresztes0215.JPG  2012_1106balatonfured0044.JPG

 

2012_1024csopak_sarkeresztes0210.JPG  2012_1002csopak_sarkeresztes0012.JPG

 

 2012_1024csopak_sarkeresztes0226.JPG  2012_1106balatonfured0077.JPG

 

2012_1106balatonfured0015.JPG

Azért nem kell annyira utálni a sütőtököt szegényt. Erősen elgondolkodtam, ahogy most halloween-kor láttam az ellenzők véleményét, hogy igen vagy nem, de a dolgok ennél árnyaltabbak. Nem, mert nem magyar szokás és már most nem szeretem a választ egy gyereknek feltett kérdésre: Mondj magyar ünnepeket!  Húsvét, Valentin-nap, Halloween... Brrr. De Csengének nagyon tetszenek ezek a látványos zöldségek, ahogy felbukkannak itt-ott, másrészt angoltanárként nem lehet kivonulni a világból. Szerintem egy szülőnek az is feladata, hogy elmagyarázza a gyermekének mindezt, a hátterét és dűlőre jutni. Egyébként tavaly faragtam lámpást - szivecskékkel, nem rémekkel, idén nem.

Amúgy pedig nálunk már hozzátartozik az ebédhez hetente egyszer a sütőtöklevesssss - tökmaggal. Nagyon szeretjük. Megsütjük, megfőzzük, leturmixoljuk, megesszük + fűszerek, egyéb. Közben pedig  lehet bekészíteni a libacombot Márton-napra :-) A sütőtök után ő sül amott lenn a sütőben, mi pedig... pl. beszélgetünk. Vagy pl. töklámpást faragunk (vááá, ez csak rémisztgetés volt) :-) Előbbi jobb.

2012_1024csopak_sarkeresztes0044.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval:

1. Megpucoljuk a sütőtökünket (macerás!, de lebegjen a szemünk előtt, hogy finom lesz) és apró kockára vágjuk. Sütőlapra tesszük, meglocsoljuk olajjal és kb. 35-40 percig sütjük 200 fokon.

2. (Olíva)olajon kb. 5 g gyömbért pirítunk, ráburítjuk a megsült sütőtököt, kicsit pirítjuk,  felöntjük kb. 1 l vízzel, forrás után fél leveskockát teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. (Ha nem őrölt gyömbérünk van: meghámozni és lereszelni 5 dkg gyömbért.) Tovább főzzük kb. fél óráig.

3. Összeturmixoljuk, majd visszatesszük és kb. 1-1,5 dl tejföllel "behabarjuk". (Bizonyára sokféle sütőtökleves-recept létezik, forrásom: Blikk Nők 2011. november.)

Az a bizonyos egyéb: tökmag, tökmagolajon lepirított kenyérkocka - utóbbi férjem találmánya, nagyon finom.

+ 1 info: Fenti recept 1 kg tökhöz van. Egy nagyobb sütőtökből bőven kikerül, a maradék kockára vágva mélyhűtőben eltartható és tetszőleges időpontban felhasználható. Egyébként pedig idén mi már egy deka tököt nem vettünk, ezt is vetettünk a kertben tavasszal, így még mindig kinn várakozik 3 kisebb darab (bár nem olyan hatalmas és nem olyan édes, mint a német bolti) és valóban többször is ettünk már. Na, azért végülis a halloween hozta helyzetbe a sütőtököt...

Tökjó!

2011_1205december0019.JPG

Csak így szoktam megszólítani őket. Kedves teremtések... Sohasem volt felhőtlen velük a viszonyom: "Szorítsuk vissza őket!" - egyenesen ezt szerettem volna, amikor ide költöztem. Pedig hasznosak, bíznak bennünk, bár egy kicsit koszos népség.

Amikor nyáron a kaput festettem, kiváncsian nézték, mi ez az új szín, ez a szag... A végén már csak rezignáltan tűrték a munkám, elvoltunk egymás mellett. Mert nagyon kiváncsiak tudnak lenni. Szeretem, hogy értékelik az igyekezetem, ha adok nekik valamit. Ennek örülök, és köszöntöm őket. Fontos dolog: egy fickó közöttük igazi egyéniség lehet (!). Ezt ők is tudják, olyankor a viselkedésük is megváltozik. De a fickók sajnos rövid életűek, legalábbis nálunk.

Akkor üdv, csajok! Köszi a tojást és a husit is!

2012_0405tavaszi_kert0015.JPG  2012_0405tavaszi_kert0014.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éljen a szabadtartás (noha kicsit koszos munkával jár), az 1-sel kezdődő tojásszámok és azok a kofák, akiktől pl. az apukám vásárol ilyet!

 

2012_0405tavaszi_kert0017.JPG  2012_0410húsvét0006.JPG

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása