2012.09.26. 23:50
Wow!
Legutóbbi "lekváros" inspirátorom egy, a környéken élő fiatalasszony, anyuka, Kovács Szilvi volt. A havi megyei termékvásáron találkoztam vele. Mosolygott, kreatív volt, tovább mosolygott, és percekig kellett várnom, hogy pár szót beszéljek vele, annyi ember volt kiváncsi a portékájára. Hm... nem tudtam ellenállni egy lekvárjának:
.
Alkonyat lekvár
Azóta figyel a spájzban (a lekvár, Szilvi otthon süt, főz... mosolyog :-) ). Szilvi, remélem úgy látod, méltó helyre került: a szeder és a mentás-vodkás közé tettem. Felbontsam? Ne bontsam? Nem bontom, még ellenállok. Egyébként valóban méltó hely kellett neki, különleges áru: ötletes, szép, finom. Tartalma: narancs, cukor, almapektin, bodzabogyó, szilva, méz. Elképzelem, ahogy készíti Szilvi:
"Teszek bele egy kicsit ebből... ráfolyatok abból... Wow!"
Szerintem, ha a lekvárjaira néz az ember, azok maguk Szilvi. Színesek, kreatívak. Rákézdeztem pl. gesztenyés cseresznyére: "Kaptam egy ihletet, hogy nekem ezt össze kell tennem." Köszönjük, Szilvi, várjuk a napfelkeltét is! :-)
2012.09.26. 23:43
A lekvárok már a spájzban vannak
Egy vödör szilvával kezdődött... Éva néni becsöngetett, átnyújtotta, megköszöntem, recepteket kutattam, megsütöttem... és most már a spájzban vannak. (Sütöttem, sütögettem úgy 3 órán keresztül, ráadásul férj féltve őrzött vörös borából is tettem hozzá... de nem sokat, becsszó.) Nem főztem már évek óta liternyi barackot, epret... nem, nálam most jött el a nagy lekvárfőzés kezdete.
Azóta szederlekvár is került a polcra (kevéske, drágán), és a hétvégén készítettem lilahagyma-lekvárt, és mivel sok hullott almánk van, kétféle almalekvárt: fahéjast és mentás-vodkás almalekvárt. Tapasztalat: ízlelgetni kell és próbálkozni ízekkel. Gondoljunk a süteményben való felhasználásán kívül piritósra, húsokra (nasira... Norbira ilyenkor ne gondoljunk egy kicsit).
Ötletadó lekvár íz-lista - még vannak gyümölcsök:
- rumos-mákos szilva,
- fűszeres ribizke,
- mentás eper,
- mentás alma,
- fahéjas alma,
- kakukkfüves alma,
- vaníliás fekete ribizli,
- pálinkás sárgabarack,
- zölddió befőtt,
- fekete és fehér ribizli,
- thai chili-lekvár,
- csokis-cseresznyés-pálinkás lekvár,
- gesztenyés cseresznye,
- cseresznyés ribizke,
- szeder-szőlő-bodza.
2012.09.26. 00:41
Variációk egy témára
Egy évvel ezelőtt egy vásárban szép kitűzőt vettem. Nagyon szeretem, többféle ruhához fel tudom venni, más színnel másképp mutat. Motoszkált bennem a kérdés: nem lehet olyan bonyolult elkészíteni... és máshoz is lehet használni. Vidámságot ad, nőiességet. Egészen apró kis dísz, de nekem tetszik.
1. Csenge szobájába készült, az ágya fölött lóg ez a fehér gömb, rajta a díszekkel:
2. Szilvi barátnőmnek készítettem ajándékba - kitűző.
3. Egy használt kalap új szerepben (nem is gondolta volna...) - piros, szalma, mert ellenállunk az ősznek... még egy kicsit...
Ilyen volt: Ilyen lett:
(Nem, nem, ez valóban nem a fűszerekről szól, bár annak köszönhető, hogy kreatívabb lettem.)
2012.09.26. 00:25
Thai bazsalikom
Kérdés: Mit lehet kezdeni ezzel a szép fűszernövénnyel? Íze: ánizsos, kissé mentás. Eredete: Dél-kelet-Ázsia.
Válasz: thai ebédet.
Amire szükség volt: sertéshús (combot vettünk), hagyma, szójaszósz (kb. 2 evőkanál), thai bazsalikom és hozzá egy kis kukta, aki felaprítja nekünk a fűszert :-) , só, bors. És egy palack jól választott finom bor. (Jól fel is adjuk a leckét a vinotékában: "Jó napot kívánok! Thai ételhez keresek bort.")
Amire nem volt szükség: nem kell az idegenkedés új ízektől, kis időre tegyük félre a Kína iránti ellenérzésünket is, feltéve ha van ilyen (de nekünk, magyaroknak, ugyebár, nincs).
Elkészítés: gyakorlatilag úgy készítjük, mint a pörköltet (természetesen paprika nélkül), célszerű a szójaszószba előtte pácként félretenni a húst - jó, ha ezt az ízt kicsit magába zárja a hús. Az apróra vágott bazsalikomot a végén tegyük bele.
Köret: rizs - és akkor nagyon autentikusak leszünk, ám mi saját igény szerint tócsnival fogyasztottuk.
Hatás: lásd Kína népessége :-)
2012.09.25. 23:57
Ismét egy ízletes Borvacsora
Vendégek: Miklósa Erika, operaénekes, ifj. Figula Mihály, borász és Takács Lajos, séf.
"A '08-as, '-09-es borok kifejezetten szomorúak voltak. Azóta vidámabb borokat is készítünk." (ifj. Figula Mihály, 2008-ban veszítette el az édesapját)
"A furmint és az olaszrizling fogja meghatározni Magyarország jövőjét." (ifj. Figula Mihály)
"A nagy fajta alkalmazkodik a talajhoz és alkalmazkodik az emberhez." (ifj. Figula Mihály)
"... az olaszrizling. Elegáns, fűszeres bor. (...) Készítője szerint tavaly sok odafigyelést igényelt ez a bor, de megérte. Csopakot Magyarország második legjobb olaszrizling-vidékének választották." (Borvacsora)
"(A new york-i Metropolitan) 4300 férőhelyes színház. Annak a súlya alatt borzasztóan össze lehet roppanni." (Miklósa Erika)
"Elvállaltam, hogy eléneklem a himnuszt az olimpikonok bevonulásánál a Puskás Stadionban. De nem számítottam arra az érzelmi sokkhatásra, ami ért." (Miklósa Erika)
"Egytől egyig közösségteremtő emberek vagytok. Nem a tömeg után mentek. (...) ...például Erika Te kiállsz a bakonyi asszonyok élére." (Nagy Sándor, műsorvezető)
"Ha valaki elmegy egy Borműves rendezvényre, azt látja, hogy büszkék egymásra, kóstoltatják egymás borát. (...) Ők az első generáció, kérdés, hogy mi, a második generáció mit tudunk csinálni. (...) Ők két-három generáció feladatát végezték el. Benne volt a génjeikben." (ifj. Figula Mihály)
"... hogy az étterembe költözzön vissza a lélek." (Takács Lajos)
"... ez a bor 2007. óta nem készült. Ez a Szirémusz." (ifj. Figula Mihály)
"... van benne valami nemesség..." (Miklósa Erika)
"... és ártatlanság..." (Nagy Sándor)
"Ez egy magas alkohol-tartalmú bor, nagy testtel, ugyanakkor nagyon elegáns. Intelligens és elegáns bor szeretnék készíteni." (ifj. Figula Mihály)
"Megkérdezték apámat, melyik a kedvenc bora. Azt mondta: a fiam bora." (ifj. Figula Mihály)
"Egészen finoman terelgetett engem erre az útra." (ifj. Figula Mihály)
"Nincsenek fantázianevek a Figula Pincénél. Egyszerűen ráírjuk, honnan van." (ifj. Figula Mihály)
"... teljes hangerővel hallgattam a Red Hot Chili Peppers új lemezéről az első számot." (Miklósa Erika)
"Amikor meghalt Freddy Mercury, akkor láttam a tv-ben egy filmet, ahol Queen és Mozart váltotta egymást, Bejart-táncosokkal, Versacce-ruhákban. Fantasztikus volt." (ifj. Figula Mihály)
"Ez mind-mind, az étkezés, a bor, a zene, szerves része az életünknek." (Miklósa Erika)
"... minden közhely felesleges a borivásnál..." (ifj. Figula Mihály)
"Mit szóltok a desszerhez?" (Nagy Sándor)
"Ez is jó ízlésre vall." (Miklósa Erika)
Desszert: keserűcsokoládé-torta vörösgyümölcsökkel + 2008-as cabernet franc
"Azért a juhfark, mert fiatalos vagy." (ifj. Figula Mihály Nagy Sándornak adott bor kapcsán)
"Nagyon jól éreztem magam, nagyon szeretem az ilyen beszélgetéseket... amikor nincs képmutatás az asztal körül." (Nagy Sándor)