2012.09.26. 23:43
A lekvárok már a spájzban vannak
Egy vödör szilvával kezdődött... Éva néni becsöngetett, átnyújtotta, megköszöntem, recepteket kutattam, megsütöttem... és most már a spájzban vannak. (Sütöttem, sütögettem úgy 3 órán keresztül, ráadásul férj féltve őrzött vörös borából is tettem hozzá... de nem sokat, becsszó.) Nem főztem már évek óta liternyi barackot, epret... nem, nálam most jött el a nagy lekvárfőzés kezdete.
Azóta szederlekvár is került a polcra (kevéske, drágán), és a hétvégén készítettem lilahagyma-lekvárt, és mivel sok hullott almánk van, kétféle almalekvárt: fahéjast és mentás-vodkás almalekvárt. Tapasztalat: ízlelgetni kell és próbálkozni ízekkel. Gondoljunk a süteményben való felhasználásán kívül piritósra, húsokra (nasira... Norbira ilyenkor ne gondoljunk egy kicsit).
Ötletadó lekvár íz-lista - még vannak gyümölcsök:
- rumos-mákos szilva,
- fűszeres ribizke,
- mentás eper,
- mentás alma,
- fahéjas alma,
- kakukkfüves alma,
- vaníliás fekete ribizli,
- pálinkás sárgabarack,
- zölddió befőtt,
- fekete és fehér ribizli,
- thai chili-lekvár,
- csokis-cseresznyés-pálinkás lekvár,
- gesztenyés cseresznye,
- cseresznyés ribizke,
- szeder-szőlő-bodza.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.