Örülök, ha olyan dolgot találok, ami erőlködés nélkül, tisztán igényes, van benne valami elegáns hozzáállás, és némi humor is. Ilyenbe csöppentem bele péntek este 9 után az m1-en: Borvacsora. 22 borvidékünket mutatja be, három meghívott vendéggel beszélget Nagy Sándor (örültem, hogy irányította ugyan a beszélgetést, de nem zavaróan tett hozzá, inkább a háttérből figyelt). Nem is jellemzem tovább a műsort, néhány idézet inkább:

"Nem a bor a lényeg, hanem hogy kivel ülünk le bort inni. (...) A bor kellék. A társaság a fontos, akivel beszélgetünk egy jót." (Ludányi József, borász)

"Be vagyunk szorítva ebbe a piros paprika-bors-keretbe. (...) És amikor idejönnek (a külföldiek), rájönnek, hogy mennyivel többféle ételünk van." (Mautner Zsófia, gasztroblogger, újságíró)

"Kihirdettünk egy paprikás krumpli-főző versenyt. (...) Egyáltalán nem hasonlítottak egymásra." (Hollósi Frigyes, színész)

"Ez egy nemzetközi terep. Bármiről, családról... lehet beszélni főzés közben." (Mautner Zsófia)

"Ez egy rozé cuvée. És én készítettem." (Ludányi József)

"Azt tartják: a finom rozé bor olyan, mint egy megbízható társ." (Borvacsora)

"1000 forint alatt nem szabad bort venni." (Ludányi József)

"Nyugat-Európában már kilőtték az összes vadat." (Ludányi József, a vadhús kapcsán)

"Nagyon sokat számít, hogy egy adott bort milyen pohárból kóstolunk. Az alakja, a formája révén más ízek, aromák jönnek elő." (Ludányi József)

"Volt egy idő, amikor a desszerthez csak félédest adtunk. Aztán ráéreztek arra, milyen egy testes bort adni egy keserű csokihoz. És jó volt." (Ludányi József)

"Engem a világból ki tudnak üldözni a fehér csokival." (Ludányi József)  "Az valami zsiradék." (Mautner Zsófia)

"Egyébként szerintem desszert nélkül nincs vacsora. Az a záróakkord. Arra mindenki emlékszik." (Mautner Zsófia)

"Kihívások nélkül az élet nem sokat ér." (Ludányi József)

 

Ma is tésztasaláta volt. Ezért kicsit többet kellett dolgozni - salátáért és fűszerekért kimenni, előbbit jól megmosni, a cukkinivel bíbelődni. De nem több :-)

Hozzávalók: 1 közepes fej saláta, 1 kisebb cukkini, 1 kisebb fej hagyma, uborka, paradicsom, fűszerek: oregánó és bazsalikom (csak azért nem próbálkoztam most mással, mert a bazsalikom... hmmmm... most nagggyon bejön), tészta.

Elkészítése:

A hagymát megdínsztelem, hozzáteszem a felkockázott cukkinit, aztán a fűűűszereket (szagoluuunk a levegőbe...), félretesszük. A salátát megmossuk, csíkokra vágjuk. Beletesszük a párolt cukkinit, beleteszünk kockára vágott uborkát, paradicsomot. Nálunk utóbbi már saját termés :-) (paradicsomot a fóliában már kb. 2 hete szedtünk, de már kinn is van, uborka pedig szinte minden nap 2-3 darab). Megfőzzük a tésztát - most csak sima kockatészta akadt és belekeverjük a salátába. Utólag tettem még rá reszelt sajtot (vagy kockára vágva) és 1-2 evőkanál tejfölt. Azért utólag, mert nem szerettem volna, hogy a saláta esetleg összeessen vagy hamarabb megromoljon (ez milyen gyenge szöveg egy receptben - sose romlik meg egy kaja, olyan nincs jobb helyeken :-)...  ).

Jó, mert 1. tényleg nem tart sokáig, 2. jó nyers zöldségeket is enni, 3. fűszerek is vannak benne.

 

 

 

 

 

 

 

Valójában ez egy hamarjában összehozott tésztasaláta, délben értünk haza, és tekintettel erre a hőségre, amikor nehéz ételre nem nagyon vágyik az ember. Így találtam ezt a receptet, de valójában a saját fejem után mentem (megint). Bejött.

Hozzávalók: 1 kisebb cukkini, esetleg 1-2 paprika, valami füstölt sonka / tarja, oregánó, bazsalikom, 2-3 kanál tejföl, tészta.

Elkészítése:

Hagymát megdínszteltem, hozzátéve kb.két szelet füstölt tarját (hűtőpultban kapható, nálunk a fagyasztóban van eltéve 2-3 szeletenként, ízesítésre). Aztán beleteszem a kockára vágott cukkinit, esetleg paprikát és megpárolom. És itt jönnek a fűszerek: oregánó és bazsalikom. Végül tejfölt keverek bele - ki-ki ízlése szerinti mennyiséget.

Külön kifőzöm a tésztát (éppen penne volt otthon) és összekeverem a párolt, fűszeres, tejfölös zöldségekkel.

Jó étvágyat! Hidegen is jó.

Ezt a zöldségtortát (torta...? hm... azért ez erős) egy lakberendezési újság 2005-ös számában olvastam és akkor el is raktam. Most elővettem: Lajos Marié a dicsőség, ő találta ki, de én csak az alapot használtam belőle.

Hozzávalók: 250 g finomliszt, 125 g vaj/margarin, só és bors, 1 tojás, 1 ek. tejföl.

A töltelékhez az alap: 250 g tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 2 tojás, 80 g füstölt sajt, 1 ek. étekzési keményítő, szerecsendió.

Saját verzió: mindenféle zöldség, ami otthon találtatik és úgy gondoljuk, hogy ízletes ételt kapunk, no és "a" fűszerek (Lajos Mari provence-i fűszerkeveréket használt, jómagam hol borsikafüvet, hol bazsalikomot tettem bele). Amilyen zöldségeket én használtam: cukkini, hagyma, paprika (az eredeti verzió szerint cukkini, póréhagyma, piros paprika, fokhagyma és zöldborsó van benne).

Elkészítés:

A lisztet, 1 kk. sót, a felkockázott vajat/margarint összedolgozzunk. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, folpakkal betakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük kb. fél órára. A töltelékhez a hozzávalókat megmossuk, karikára vágjuk / felkockázzuk, az olajat felforrósítjuk és rádobjuk őket és 2-3 percig pirítjuk, erre jöhetnek a fűszerek, de akkor már csak 1-2 percig főzve.

Az öntethez a túrót és a joghurtot simára keverjük, aztán jöhetnek a tojások, a reszelt sajt, az étkezési keményítő, ízlés szerint só, bors.Összekeverjük a zöldségekkel. Egy nagyobb gyümölcstorta-formát kikenünk vajjal / margarinnal, liszttel meghintjük. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, a tésztát kinyújtjuk és a formába terítjük, megszúrkáljuk villával. Végül beleöntjük a zöldségkeveréket, a maradék tésztával díszíthetjük, kb. 1 óráig sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán férj, gyermekek bejönnek, beleszagolnak a levegőbe. Férj előkészít valami ízletes bort, gyerkőcök terítenek vagy csak figyelik a sült tortát. Aztán együtt eszik a család... Like :-) Szeretünk, Lajos Mari.

 

Ez a tanév is véget ért. Most itt ülsz a gép előtt, böngészgetsz ezt-azt, a gyerekeid felnövőben melletted vagy másutt, férjed olvasgat, dolgozik, segít... De Te most legfőképpen nagyon fáradt lehetsz. Együttérzek Veled, mint egykori tanár.

Nehéz év volt és jön még nehezebb, de most ne erre gondolj. Itt "a" nyár, amire vártál. Használd ki!!! Carpet Diem, ahogy mondják, értsd úgy: Használd ki a napot! (Nem pedig, hogy élj a mának!) Már rég' vágytál, hogy kezedbe vegyél egy könyvet, amit szerettél volna már elolvasni. Nosza! Vagy legyél kreatív, de Magadért, ami Téged inspirál. Szerintem fontos, hogy lásd legalább két napig a Balatont! Estefelé leginkább. Van a szép magyar tavunknak valami kisugárzása. De főzhetsz is, esetleg valami eddig alig használt fűszerrel. Lehet, hogy valami egészen más dolgot is kipróbálhatnál: bobozás, egy eldugott kis falu, kenyértésztát gyúrni, anyukáddal együtt sütni, hintázni a játszótéren, mint gyermekkorodban, sárkányt eregetni. Ó, mennyi minden vár... :-)

Aki pedig kicsit is arra gondol, hogy a tanároknak ilyenkor jó dolguk van, gondoljon arra, hogy Nálatok nincs olyan, hogy "kivettem egy nap szabit és elintéztem a dolgom", hogy sokszor nem könnyű bemenni 30-40 kisgyerek vagy kamasz közé és hogy van, aki az új szabályok miatt még mindig bejár az iskolába és nem is tudja majd magát úgy rendesen "kipihenni".

Végezetül: Gondolok Rátok, nyár van nyár, de tudom milyen, amikor augusztus vége felé elkezd mocorogni legbelül valami. Amitől tanárnak megy az ember, szabályoktól függetlenül, a mai világban. Ez a röpke bejegyzés kis tisztelgés ezért, csak úgy, nyárra... Üdv!

süti beállítások módosítása