Csodálom, hogy még nem született ilyen sanzon, dal vers valamely koszorús költőnktől, ez a növény egyszerűen leveszi az embert a lábáról az illatával, bájával.

Ma elkezdődött a levendula-aratás otthonunkban!!! Szépen lassan... ezt nem lehet gyorsan lenyírni. Figyelni kell, hogy akkor szedjük le, amikor olyan bársonyosan lila, megválogatom a szára hosszát is. Lehetőleg meleg, jó időben szedem, nem eső után (közben sem). Aratásban van egy konkurenciám: Csenge. Folyton lecsipkedi a kis virágokat :-( nem figyeli a szárhosszt... Mellesleg múltkor nemes egyszerűséggel belefeküdt a levendula-bokorba, talán olyan jó tömör párnának tűnt neki :-) Hogy milyen a termés? A metszés aranyat ér most - 2-3-szor annyit tudok szedni, mint eddig. Az időjárást pedig tükrözi a levendulavirág is: kisebbek, nem olyan tömörek. De az illatuk fantasztikus :-)

Összesen 9-10 bokrunk van, kb. 4 éve ültettük őket, nem egyszerre. Van köztük egy olyan, ami mellig ér jelenleg, annyira szép hosszú szárú a virág (még nem virágzik, csak bimbós). Ő az angol levendula. Tehát nem félszáz, ültetvénnyi mennyiségre kell gondolni. Jelenleg ez elég a terveimhez, házi felhasználáshoz, pláne így, hogy tavasz elején megmetszettem őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A leszedett virágok sorsáról:

először is megszárítom őket (kiterítve, lógatva, teraszon, szekrény tetején stb.). Majd

bekötöm (maradék anyaggal és szalaggal, vagy szép szegett anyagot készítek hozzá, a szalag akkor is megvan) és be a szekrénybe,

összekötöm és néhány helyre fellógatom (konyha, spájz),

ajándékul adom,

csak virágot is szárítok, elteszem teának,

kicsit mozgat a levendulaszörp, és -lekvár gondolata.

Itt tartunk most, de még tart az aratás. Hol is kezdtem...? Hó takarta a bokrokat, tél volt, hideg és mindenféléről álmodoztam. Köszönöm, Istenem, köszönöm, növénykék!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszereslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr684556195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása