Itt az ideje a fűszerek eltevésének. Miért most? Tapasztalatom szerint virágzás után már nem olyan zsengék a fűszerek levelei, mint most, fásodik a száruk is, dőlnek jobbra-balra, így sárosabb is lehet.

Legyünk igényesek! Ne szedjünk, ne vegyünk foltos, lyukas levelű fűszert! Lehetőleg ismerjük, hogy honnan való - ne árokparti, állattartó telep közelében lévő helyről származzon. Válasszunk erős, friss leveleket (ne félig-meddig száradó, láthatóan nem frissen szedetteket)! Így persze a legjobb, ha magunk termesztjük őket, nem túl ördöngős. Panelban is lehet - akadnak erre alkalmatlan fajták, de pl. bazsalikomot, kakukkfüvet lehet. Apropó bazsalikom! Ha boltban vásároljuk, használunk belőle, ne ijedjünk meg, adjunk időt neki, újabb leveleket fog hozni.

Fagyasztani valók: kapor, petrezselyem, menta, citromfű, lestyán, bazsalikom.

Szárítani valók: szurokfű/oregánó, kakukkfű, rozmaring, zsálya, majoranna, borsikafű/csombor.

Nem érdemes: snidling.

1 órányi munkával eltettem öt félét a hűtőbe, szárad a szurokfű, borsika, majoranna.

1. Szedés.

2. Mosás.

3. Szárogatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Csomagolás (majd mehet a hűtőbe), szárogatóra rakosgatás,  csokorbakötés szárogatáshoz, (későbbiekben morzsolás, aprítás).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárítás: szellős, meleg helyen, ne tűző napon (szekrény tetején, szárogatón, asztalon stb.).

 

 

 

 

 

 

+ A fűszerek lemosásához használt víz újrahasználva - fák tövéhez, növényekre öntve.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszereslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr335371579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása