2013.06.20. 23:53
Fűszerek télire
Itt az ideje a fűszerek eltevésének. Miért most? Tapasztalatom szerint virágzás után már nem olyan zsengék a fűszerek levelei, mint most, fásodik a száruk is, dőlnek jobbra-balra, így sárosabb is lehet.
Legyünk igényesek! Ne szedjünk, ne vegyünk foltos, lyukas levelű fűszert! Lehetőleg ismerjük, hogy honnan való - ne árokparti, állattartó telep közelében lévő helyről származzon. Válasszunk erős, friss leveleket (ne félig-meddig száradó, láthatóan nem frissen szedetteket)! Így persze a legjobb, ha magunk termesztjük őket, nem túl ördöngős. Panelban is lehet - akadnak erre alkalmatlan fajták, de pl. bazsalikomot, kakukkfüvet lehet. Apropó bazsalikom! Ha boltban vásároljuk, használunk belőle, ne ijedjünk meg, adjunk időt neki, újabb leveleket fog hozni.
Fagyasztani valók: kapor, petrezselyem, menta, citromfű, lestyán, bazsalikom.
Szárítani valók: szurokfű/oregánó, kakukkfű, rozmaring, zsálya, majoranna, borsikafű/csombor.
Nem érdemes: snidling.
1 órányi munkával eltettem öt félét a hűtőbe, szárad a szurokfű, borsika, majoranna.
1. Szedés.
2. Mosás.
3. Szárogatás.
4. Csomagolás (majd mehet a hűtőbe), szárogatóra rakosgatás, csokorbakötés szárogatáshoz, (későbbiekben morzsolás, aprítás).
Szárítás: szellős, meleg helyen, ne tűző napon (szekrény tetején, szárogatón, asztalon stb.).
+ A fűszerek lemosásához használt víz újrahasználva - fák tövéhez, növényekre öntve.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.