Soha ne utasítsd vissza, ha szüretelni hívnak! A bor most nem (olyan) fontos. Légy részese ennek, hangulata, szinte varázsa van. Mert egyszerűen csak részese lehetsz egy különleges eseménynek. Ha egy borásznak 30-40 dobása van életében, akkor közel az eredményhez, a terméshez, az évi munkájában veszel részt. Mustot kóstolhatsz - ízeset, édeset, zamatosat avagy vízizűt. Jókedved lesz, esetleg eszel egy jót. Sokféle emberrel találkozhatsz.

Nekem a szüret egy időutazás a gyerekkoromba. Balatonra. Ott volt a nagy szőlőbirtok, benn az üdülőövezet kellős közepén, egyben az egykori szőlőtelepen. Sokszor nyirkos szőlőlevelek jutnak eszembe, mert esett rendesen, nagypapám irányított mindenkit, napszámosok jöttek, aztán apu vitte haza autóval. Dolgozott a prés, ment a szőlő bele a nagy kádba. És a must szaga. Munkás dolog volt ez és ma is az. Most is benne van a levegőben a mustillat, de most minden más. A kislányom viszi a kisvödröt, nézi a darálót, a férjem a fokolót, "évértékel", szöszmötöl a pincében. Elillantak az évek, de ők visszahoznak valamit. Köszönöm, Istenem...!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszereslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr594789234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása