Néhány hónapja egy nagyáruházban saláta-öntethez való fűszerkeveréket vettem (olasz, olajjal és vízzel kell összekeverni és zsupsz rá a salátára). Ilyenkor elteszem a papírt arra gondolván, megnézem mi van benne és legközelebb összeállítom jómagam. Nézzük, mit tartalmazott (összetevők):

cukor, jódozott étkezési só, vöröshagyma-paprika zöldségkeverék, gyorsan oldódó levespor (hidrolizált növényi fehérje, étkezési só, növényi zsír), zöldfűszerek 7% (petrezselyem, bazsalikom, lestyán, rozmaring, oregánó, zsálya), étkezési sav: citromsav, módosított keményítő, maltrodextrin, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-diacetát, őrölt mustármag, kurkuma, balzsamecet 1,4%, fokhagyma, növényi olaj, csomósodást gátló anyag: szilícium-dioxid, fűszerkivonat. Mellesleg a lejárati ideje 2013. februárja (!) és Németországban gyártották.

7%??? levespor??? gyorsan oldódó??? mégis mi az? és milyen csomósodást gátló anyagot tartalmaz? nyomokban...? fűszerkivonat??? Ha az átlagember számára idegenül hangzó anyagok, mint pl. a fentebbi, ártalmatlan, akkor is mégiscsak fölösleges, szerintem.

Helyette inkább: szimplán a hozzávalók - fűszerek, olaj.

Miért jobb ez így?

- ha csak megtehetjük, saját, lehetőleg friss hozzávalókből készíthetjük el (friss = kb. áprilistól virágzásig/őszig - változó),

TUDJUK, mit viszünk be a szervezetünkbe és nem az élelmiszeripar határozza meg,

- örül a családunk, milyen ízleteset főztünk neki,

- egyszerű,

- illatos :-)

Sok hasonló dolog van az életünkben:

     - tudod, mivel mosol?

     - tudod, mit iszol? (nem feltétlenül a csapvízre gondolok, jómagam azt is iszok, azért az ásványvíz-őrület is túlzás),

     - tudod, mivel mosakodsz?

     - tudod, mit olvasol?

     .....

Mindemellett meg kell jegyeznem, hogy vannak nekem is gyenge pillanataim, főleg az édességek terén és ha a pénztárcámra gondolok. És nem hagyható figyelmen kívül, hogy bizonyos dolgokat nem lehet egyszerűen elkészíteni, nem "helyettesíthetők". De merjünk tudatosabban figyelni mindezekre is. Az életünkkel sáfárkodunk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszereslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr34532803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása