A fűszerekből használt mennyiségek miatt fontosnak tartom megjegyezni, hogy melyik fűszerből mit célszerű vásárolni.

Amiből inkább piacon vegyünk cserépben, tehát kis mennyiség is elég:

Évelők (tehát ne rohamozzuk a vetőmagállványt, nem kell hatalmas több száz aprócska mag):

kakukkfű - próbálkozhatunk különböző fajtákkal (illatok, ízek, színük - másképp mutatnak az ételben és a kertben is),

lestyán - ültessük majd lehetőleg külön,

menta - itt is tesztelhetjük a különböző fajtákat,

citromfű,

majoranna,

oregánó / szurokfű,

tárkony,

metélőhagyma,

zsálya - ezt ki ne hagyjuk a fűszerkertből, gyógy- és fűszernövény is!

 

Vegyünk vetőmagot:

bazsalikom - zöld, lila/bordó/bíbor színű, kislevelű és nagylevelű,

borsikafű / csombor, édeskömény, ánizs, koriander, zsázsa, sáfrányos szeklice,

zamatos turbolya. Legutóbbit vehetjük cserepes formában is, ha kapunk, mert nálunk jobban szereti a fóliás vetést, nem lehet helybe vetni, mint a többi többségét. Korábban cserépbe vessük: édeskömény.

Aki nem rendelkezik akár csak egy parányi földterület fölött, tehát társas-, panelházban lakik, azoknak is ajánlom ezek közül a kakukkfüvet, majorannát, metélőhagymát (nem nőnek magasra) és őket is bíztatom egy mini-házi-fólia használatára, ahol vethetnek kedvükre - utóbbi hármat. (interneten, áruházakban időnként találni kisebb "üvegházakat").

+ Levendula:

4-5 bokornyi mennyiséggel néhány év után már biztosíthatjuk a levendula-párnácskákhoz a hozzávalót (molyirtóként) és egyéb célokra is felhasználhatjuk - teába, szörpbe - vigyázzunk a kis mennyiségre, saját készítésű szappanba.

Ha ennek csak töredékét használjuk, akkor is színesíthetjük a kertünket, az ételünket. És az életünket :-)

Mert már ebben is van design, vagyis inkább ötletesség, humor, igény, és egyszerűen fűszer-szeretet.

Maradhatunk a fűszerek sorban, kertszerűen való elhelyezésénél - ez nagyobb mennyiségnél lehet előnyösebb és néhány fűszer esetében (többre van belőle szükség, ezért több sorban is vethető, pl. bazsalikom, borsikafű, petrezselyem, édeskömény).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarthatjuk cserépben is a fűszereket - "simáncserépben" egy-egy kis táblával megjelölve vagy emígyen (táblafesték, kréta vagy festék). Szép!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spirálforma, ez elég divatos és nagyon ötletes. Alapját fa, kő, téglakő stb. is adhatja.

És egy nagyon hasznos variáció: kavicságyban. Kicsit természetes, kicsit modern és jól mutat a sokféle formájú, mintázatú levél a világos kavicson. (A lenti kép még a fűszeridény elején készült, nyár derekára szépen kibokrosodtak.)

Spirális és kavicságyas, vagy egyszerűen csak szép formában, sorban való elhelyezésnél figyeljünk a növények különböző magasságára. Gondoljuk át: melyik mutat jobban középen avagy a szélén, színek szerint! És még egy fontos dolog: A "designer" nem mindig kérdezi meg a növényeket, mit szeretnének - a fenti formák nem mindig egyeznek a fűszerek valódi igényeivel! Mást szeret és tűr pl. a kakukkfű, avagy a levendula és mást a menta.

 

A lényeg:

Love spices, be creative!

(Szeresd a fűszereket, légy kreatív!)

Sokan elfogadják, ismerik, tudják, hogy a friss fűszereknek merőben jobb a zamata, mint a tasakos, többnyire külföldi változatoknak. De miért jobb egy falatnyi területen néhány bokrot tartania egy háziasszonynak?

  1. Az első lépést mindig nehéz megtenni: ELHATÁROZÁS - saját, friss fűszereket használni. De már önmagában ez is egy fontos mozzanat, mert közelebb visz az ÉLŐ növényekhez.
  2. Kedves nőtársaim! Nem kell hatalmas területre gondolni, akár a panel erkélyén is tarthatunk egy cserépnyi bazsalikomot, kakukkfüvet. Válogassuk meg, miből kell / lehet többet vetni, miből kell csak egy-egy cserép.
  3. Kreatívak vagyunk (nem kell azzá lennünk, a nők többsége (is) az)! Sokféle módon kialakíthatjuk a kis fűszerkertünket - amiben tartjuk, amilyen formákban elültetjük, ahová ültetjük a környezetünkben.
  4. Elkezdenek növekedni a fűszereink, ki előbb, ki később. Nem kell hosszas kapálgatás, néhánynál az öntözésre oda kell figyelni. És elkezdjük dörzsölgetni a levelüket... most jön a legjobb időszak az év folyamán!
  5. Találunk jó recepteket, kitalálunk mi is néhányat... a nő, a férfi egyre kreatívabb lesz, szuper! (Nálunk itt volt egy csókjelenet tavaly :-)  )
  6. Aztán elújságoljuk az ismerőseinknek is, mi van nálunk. Esetleg egy-egy hajtást elviszünk, dörzsölgessék csak ők is.
  7. Mi is tovább dörzsölgetünk és rájövünk, hogy az élő fűszernövények sokkal jobbak, áthatóbb az ízük, valóban ZAMATUK VAN, nem is olyan bonyolult a termesztésük.
  8. De közeleg az ősz. Mi azonban már ügyesek vagyunk: kis csokrokkal próbálkozunk - szárítás, aprítás, télire is megvan a porció.

Ennyi.

süti beállítások módosítása