Ildikó Bogi 2012.10.03. 23:17

Mr. Cirfandli

A fűszeres ételek szinte sugallják, hogy valami finom bort kell inni. Nem kell messzire mennem, van egy beszállítóm.

Többnyire a saját borával kínál (minden borász szerint a saját bora a legjobb), de olykor-olykor előhozakodik valami különlegességgel. Néha-néha betéved egy vinotékába, figyeli a nagyáruházak leárazásait (érdemes), és van egy-két borválasztásban igényes ismerőse is. Némely jófajta: kékfrankos, cabernet sauvignon, egri bikavér, cserszegi fűszeres, régebben egyszer kadarkát is hozott. Volt, hogy én is megleptem egy üveggel - semillon, zenit. De egy ideje megbízhatatlanná kezd válni emberem. Cirfandli-rajongó lett, már a második üveg került elő. Ez egy, Pécs környékén termesztett fajta, és tulajdonképpen igaza van a beszállítónak, valóban jól passzol a fűszeres ételeinkhez.

Hello, Mr Cirfandli, ma estére mit hozott?

2012. október 2. Most nem idézgetek, egyedül a vendégborásztól - úgy gondolom, most ez így jó. A borász pedig egy precíz, elegánsan viselkedő, szakmájáról mindent tudó hölgy: Bárdos Sarolta.

"... hazamegyek és arra gondolok, hogy ezek a borok sokkal jobbak az enyémnél..."

"Lehet, hogy erdész lettem volna..."

"Nagyon tanulságos a borkóstolás."

"A borász is emberből van. De mi nem nyeljük le."

"Borleírást nem jó írni. (...) Magad elé veszel 3-4 pohárral és akkor lehet róla írni. (...) Tudni kell, hogy a bor folyamatosan változik."

"Már a pohárba, ahogy belekerült a bor, látszik, hogy más."

"Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik stádiumában szereti az aszút. (...) A frisset vagy az érettebbet." "Rendszeresen kapok SMS-t vasárnap reggel egy családtól, hogy most bontottak föl egy friss aszút." "Sokszor szoktam tanácsolni, amikor borús, esős vasárnap van, elő kell venni egy üveg aszőt és jókedvünk lesz."

"A dűlőhatárok nem kockás papír mellett lettek meghatározva, hanem így adta a természet."

"Ha egy fogyasztó el tudja dönteni, hogy jó bor vagy rossz bor, (...) akkor már jó alappal rendelkezik."

"Nagyon gyorsan érik a szőlő, talán még túl gyorsan is. (...) De hogy aszú lesz-e, azt még nem tudjuk."

"Szerencsések vagyunk. Nem csak a cukortartalom jó, hanem a savtartalom is."

"Annyira jó inni ezt. (...) Ezek a friss, ropogós savak... Nagyon vigyáznak arra, hogy frissek maradjanak a boraik (...) A 2005-ös év, az volt az az emlékezetes év, amikor nem volt nyár. Emlékszem, hogy szinte azt lehet mondani, hogy egy szerdára esett a nyár. Viszont szép, hosszú vénasszonyok nyara volt."

Ildikó Bogi 2012.10.03. 00:09

Too much...

Túl sok... (nekem)

politika, vintage, autó, dekor, előírás, erőszakosember, reklám, mosószer, E, laknál-e-itt-ház, szemét, fekete, barna, finomliszt, fesztivál, gyorsaság, türelmetlenség, rusztikus, morzsa, sale, like, karácsonynovemberben, felszínesség, télapó - kéményenlejövő, felszínesség, helyszínelők, gyilkosságok, lopás... folyt. köv.

Ildikó Bogi 2012.10.02. 23:20

Joker

1. Gyúrd össze a tésztát és tedd be a hűtőbe (formázhatóbb).

2. Készítsd el a tölteléket.

3. Süsd meg.

4. Mondj áldást és fogyasszátok el!

 A tészta alapját sokféleképpen el lehet készíteni, talán mások az arányok, más lesz a vastagság, nekem Lajos Marié jött be. Az alaprecept tőle származik, de szinte már csak a tésztát használom belőle: 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, só és bors, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl. Dolgozzuk össze először lisztet és a margarint, majd adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, gyúrjuk jól össze és tegyük a hűtőbe.

 

Töltelék: most éppen patisszon, kevés cukkini, piros paprika, hagyma akadt itthon (a paprikát még a fólia ontja), gondolatformán tettem bele, 1-2 gerezc fokhagymát tettem hozzá és természtesen fűszereket: most többfélével dolgoztam - bazsalikom, kakukkfű és borsikafű, múltkor csak bazsalikomot használtam. Mindezt kevés olajon 1. hagymát dínszteljük, 2. jöhetnek a többiek, a végén a fűszerekkel - párolni, levét elfőzni.

Öntet: 25 dkg túrót, 2 dl joghurtot, 2 tojást, kb. 5-10 dkg trappista és esetleg füstölt sajtot, sót, borsot összekeverünk, majd mindezt a töltelékhez öntjük, elkeverjük.

Egy gyümölcstorta-formát kikenünk vajjal vagy margarinnal + lisztezzük. Sütő már izzik 200 fokig.Lisztezett felületen korongra nyújtjuk és a formába tesszük (feltekerjük a nyújtófára). Végiggurítjuk a formán és ezzel levágjuk a fölösleget - díszeket formázhatunk belőle. Megszurkáljuk a tésztát, az oldalához nyomjuk a tésztát, ráöntjük a tölteléket és 1 óra alatt megsütjük.

Fogy, fogyogat... elfogyott... :-)

süti beállítások módosítása