Egy meleg nyári késődélután fogadott ez a kép. Barackot válogattak. Szeretem ezt így... Ennyi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Már csak órák kérdése és Lajos (Németh Lajos, meteorológus, de mi csak így hívjuk) szerint itt a kánikula. Fiúk, lepjétek meg a hűvösben a párotokat egy itallal (is) - jégkockával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon egyszerű elkészíteni: virágokat a jégkockatartóba (+vizet) - a képen körömvirág és levendula van, de például rózsaszirom is lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A levendula széteshet, és kellemetlen egy kicsit inni a nedűt.)

(Ötlet: körömvirággal - Dr. Paul Seitz: Fűszernövények, levendulás - valahonnan az internetről).

Legutóbbi hétvégén szüleimnél és testvéreméknél jártunk. Természetesen nem üres kézzel: Fűszeres jó napot kívánunk, Anyukám, Apukám! Ez a legjobb és legörvendetesebb módja annak, hogy a saját családomban látom használni a fűszereimet :-)

Sógornőm pizzát készített (jófélét, vékonytésztájút, finomat):

 

 

 

 

 

 

Bazsalikomos pizzaszósz és oregánó - csak úgy a tetejére...

 

 

 

 

 

 

Anyukáméknál pedig...

 

 

 ... rókagombás sertéshús (rizzsel).

(A rókagomba nem jelentett sokat, szerintünk. A lényeg azon volt, hogy anyukámmal együtt főztünk, és ez olyan jó...)

 

 

 

Ez a bejegyzés arról szól, hogy bizonyos küldöldi érdekeltségű nagyobb boltokban időnként lehet kapni néhány fűszernövényt.  Érdemes venni, mert azért magyar növényről van szó és mert olyat is találni, amit nem könnyű csak úgy tartani. Így van ez most egy kék-sárga-piros színűben is. Mi is vettünk, véletlenül akadtunk rá: chili-paprikát és metélőhagymát - előbbit férjem kedvéért, nagyon szereti, utóbbi vetésével mi is kísérleteztünk, sikereresen, de kis mennyiségünk van (gyorsan fogy a fűszervajhoz és tovább terveim is vannak vele). Már ki is ültettük őket :-)

 

 

  

Hello, chili! Welcome to our dry garden! Don't worry, we'll sometimes give some water to you! Csenge will... sure... She likes you...

 

 

 

 

 

 

 

 

Ildikó Bogi 2012.06.26. 23:53

basilico!!!

Ő valóban a celeb a fűszerek között. A megjelenése: semmi túlzás, egyszerű gombolású  zakó és farmer. A színek: változatosság, ez a jelszava - zöld, bordó/bíbor, zöld és bordó együtt. Az illata: van benne valami, ami megfog. Úgy érzi az ember, ebből feltételnül kell használnia a mai ebédhez. És figyelmet érdemel: 1. meg kell várni a májusi fagyokat a kiültetésével, 2. vetését szintén április végéig-májusig el kell húzni, 3. öntözgetni kell (vetés, kiültetés után és száraz időben is). Egyébként pedig hálás barát :-)

Íme, a felhozatal nálunk:

 

 

Ők a fóliasátorban nevelkedett bazsalikomok: két fajta zöld és bíbor bazsalikom...

 

 

     Őket ide, szabadföldbe vetettem, kb. két hónapi öntözés eredménye ez a pár sor....

 

 

 

                                Ő a thái

                                 bazsalikom -

                               mentás illata van.

 

Amibe használható: pl. tejfölhöz húshoz, gombához, pizzaszószba (ne sajnáljuk belőle).

Nagggyon szeretjük a majonézt! Tartármártásként, önmagában reggelihez, majonézes krumpli formájában stb. De! nincs mindig itthon, kicsit drága és valljuk be, tartalmaz némi adalékanyagot (amiktől meglehetősen idegenkedem). Ám ha kis fűszerkertünk van, lehet helyettesíteni ezzel-azzal, sőt ki KELL próbálni.

Rántott halhoz - tárkonyos-fokhagymás tejföl.

Rántott karfiolhoz - lestyános tejföl.

Rántott gombához - nem volt mostanában, de valószínűleg kakukkfüves, oregánós, bazsalikomos tejfölt vetnék be.

Utóbbihoz kipróbáltam a bazsalikomos és természetesen a borsikafüves változatot is, de nálunk az egyébként a megosztó lestyán nyert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása