Könyörgöm! Védjük meg a medvehagymát!!!

Bizonyára nagyon sokan ettünk, szedtünk medvehagymát és tényleg egy szerethető növényről van szó. Mondhatjuk, fűszer - a maga nemében. Angolul nagyon találó a neve: wild garlic, a németek pedig szintén a medvéhez kötik: bärlauch. Mi itthon eddig nem sokféleképpen használtuk (salátának tojásos nokedlihez, krumplis tésztához, reggelire és vacsorára). Álszent lennék, ha letagadnám, hogy nekünk nincs. Van, egyszer hozott a férjem gyökerestül.

De! Ami az utóbbi években és főleg most szegény medvehagymával történik, azt egyre rosszabb nézni.  Tele vannak a gasztroblogok, -újságok, női magazinok a vele készült receptekkel. Nem ellenük beszélek, mert igen jók, érdemes olvasgatni őket és aprítani, főzőcskézni, ízlelgetni. De féltem szegényt :-( Szóval, mielőtt holnap reggel a piacon veszel egy nagy halommal, vagy hétvégén a rossz idő ellenére hazaviszel két nagy szatyorral... köszönöm, hogy elolvasod ezt a bejegyzést. Férjem múltkor a piacon egy közel fél méteres gyökeres-földes darabot látott valakit árulni, innen a faluból állítólag busz indul medvehagymászni :-( Tavaly mi is szedtünk egy erdő mélyén, és ahogy mi sem bírtuk a fogyasztását és megromlott, másnak is megmarad.

Ehelyett  inkább:

  • ha látjuk, hogy lassabban fogy, mint gondoltuk, inkább adjunk belőle másnak (nem romlik meg a zacskóban, neki sem a piacon kell megvenni, és még jót is gondolhat rólunk :-)   ),
  • tegyük el a mélyhűtőbe - nagy zacskóban vagy apróra vágva jégkockatartóban (szilikonos jobb),
  • bátran próbálkozzunk valami jóféle recepttel (nagyon ügyesek a magyar blogger-anyukák és csajok),
  • és végül: SZERESSÜK A MEDVEHAGYMÁT továbbra is, de mértékkel és tényleg odafigyelve rá!

Még egy információ: Sajnos csak felületesen, de utánanéztem, hogy mi a helyzet máshol. Nyugat-Európában sok helyen már VÉDETT! Nálunk sem lehet mindenhol szedni!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszereslevendula.blog.hu/api/trackback/id/tr604397512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása