Az ötlet a Fűszernövények (dr. Paul Seitz) könyvből származik - Saltimbocca olasz ételkülönlegesség alapján. A csirkemell a mélyhűtőben hevert. A zsálya két nagy bokorral növöget a kertben. A családnak pedig ebéd kellett.

1. Csirkemellet (éppen csontos) megmosni, fölösleget levágni.

2. Bevágni két oldalról és beletenni zsályaleveleket, sonkát - ízeset, finomat! (ne a bolti gépsonkára gondoljunk, egyébként pedig ha jó minőséget veszünk, kevés is elegendő). Ne spóroljunk a zsályával, de tartsunk be egy határt, itt arra gondolok, hogy a túl sok sem jó, esetleg már tolakodó lehet.

 

 

2012_0930csopak_sarkeresztes0029.JPG

 

3. Süssük elő mindezt a serpenyőben - óvatosan helyezzük bele.

4. Tegyük át egy tepsibe / tálba és tegyünk rá is zsályaleveleket.

 

 

 

2012_0930csopak_sarkeresztes0030.JPG

 

 

5. Süssük meg a sütőben! Az elején fóliával takarjuk le, hogy ne égjen meg a tetején a zsályalevél és a hús se.

 

 

 

Tálalás: rizs / krokett, savanyúság (ne túl erős, határozott ízű legyen, hagyjuk érvényesülni a zsályát).

 

Eredmény: szokatlan, de ízes étel. Ismerkedjünk a zsályával, ne csak mint gyógynövény (férjem rendszeresen fogyasztja telente teába), hanem úgy is, mint fűszer. Finom ízt ad a húsnak (megenni nem muszáj).

 

 

2012_0930csopak_sarkeresztes0034.JPG

Tél előtt néhány fűszernövényt visszametszek. Mivel már szinte mindenből tettem el vagy folyamatban van, akinek szüksége van rá, szívesen felajánlom - kipróbálásra, új ízek kedvéért, vagy mert éppen elfogyott (ingyen):

kakukkfű

lestyán

kevés menta (nem túl jó már)

majoranna

zsálya

1. Hazavinni, megmosni.

2. Papíron vagy összekötve fellógatva megszárítani.

3. Leszedni a szárról.

4. Kézzel durvára vagy aprítóval összetörni.

5. Fűszeres üvegbe eltenni...

Vagy storno az egész - felhasználni azonnal valami finomságba... :-)

Az elsőnek érkező egy kis csokor levendulát is kap.

Ildikó Bogi

Ui.: Elképzelhető, hogy hamarosan el tudom juttatni Pápa felé, esetleg Kaposvárra. Székesfehérvárra is megoldható az eljuttatása.

 

Férfi és nő a Borvacsorát nézi. Kinek mi a fontos, mit talál érdekesnek...? Íme: férjem megjegyzései és címszavakban a gondolatok, amelyek engem megragadtak. A vendégek dr. Bussay László borász, Jakupcsek Gabriella műsorvezető és Pindroch Csaba színész voltak.

A férfi:

"Bussay? Akkor lesz szerémi zöld. Az csak két helyen van az országban, az egyik nála."

"Kár, hogy nem beszél a borász. Ő sokkal bölcsebbeket mond."

"Basszus, akkor már nem lesz szerémi zöld..."

"A Figula is azt mondta, hogy a rizling a szegények bora."

"Mennyire szeretnek magukról beszélni... Mindegyik csak magáról beszél. Nem kérdez egyik sem a másiktól semmit."

"Majdnem mindig édes borral szokták befejezni."

"Érdekes, hogy mindenfelé olaszrizling van, itt a móri borvidéken pedig híre-hamva sincs."

"Elbeszéltek egymás mellett."

"Szerintem nem érezte jól magát a Bussay köztük..."

A nő:

kudarc      alázat      minőségi idő      bepótoljuk      kurázsi      tálentumot továbbadni, slussz      példa, megfertőzöd      beszélsz hozzá      foglalkoztatós bor (komoly utóélete van)      apró praktikák              empírikus tudás      nagyon finom      közvetítesz      tisztának kell lenni      kegyelem      Jóisten      szelep      megveregetni a vállunkat      szerencsések vagyunk      megbecsülés      kommunista beidegződés      életem      csend (beszélni tud)      Zala      cabernet franc      jó kezekben      fekete bogyós gyümölcsök                       több idő (naplementéhez)

 

süti beállítások módosítása