2013.03.01. 22:48
Vigyázz, kész...!
Nem, még nem rajt, de itt az első munkás hétvége.
Az idő még nem engedi, hogy vessünk is, de kezdhetjük az előkészületeket. Mert még nem biztos, hogy kibírnák a hideg földben a magok, de a kellő pillanatot nehéz elkapni. A kellő pillanat pedig lehet, hogy jövő héten már eljöhet - szelet mondanak, napsütést, ami melegítheti és száríthatja a földet és lehet az első magokat vetni (pl. mák). Nos:
- a földet kapálógéppel végigkapálni, "simánkapálni", gereblyézni, ásni (Szilvia szerint megtudhatjuk, hogy vannak izmaink :-) ),
- megtervezni: hol mi legyen,
- még egyszer átnézni a magjainkat! - miből kell még, elég van-e a meglévőkből, megnézni a leírásukat - fajtájuk, nagyságuk, érési idejük (korai, középkorai avagy kései), igényeik, van-e esetleg valakinek termésről szedett magja (kérni), elmenni a kertészboltba és választani egy különlegeset "csak úgy" (zöldséget, virágot, fűszert),
- előkészíteni a fóliázáshoz a következőket: vázak, fólia, avagy ablakkeret, tégla, esetleg eszkábálni egy ládafélét, amire fóliát tehetünk - egyáltalán: átgondolni, hogy hová kerül, mekkora legyen,
- ja, fóliát is venni a kertészboltban,
- kertészszerszámokat átnézni (tisztításuk, javításuk, nem árt, ha van egy jó metszőollónk),
- és végül sóhajtozni a kertkapuban: lesz majd friss retek, saláta, paradicsom, fűszer...
(Nálunk egyelőre ennyi a muníció, de néhány mag még hiányzik.)
2013.03.01. 22:15
Ilyen volt, ilyen lesz :-)
Viszlát, Tél!
Köszönjük, hogy vacogtató volt, mégis talán kevesebb gáz fogyott a fűtéshez.
Köszönjük, hogy többször is hóembert építhettünk a gyermekeinknek.
Köszönjük, hogy a nyár ízeit felidézhettük: a hagymalekvárt a pecsenyéhez, a szederlekvárt a piritóson, a borsót, babot, répát a levesben, főzelékben, a fűszereket az ételekben...
Köszönjük, hogy szép pillanatait láttuk a téli természetnek.
Köszönjük a szánkózást.
Köszönjük, hogy többet lehettünk együtt a kályha melegénél.
És hello, Tavasz!
Köszönjük az első virágokat! Már most szeretünk.
Várjuk az illatokat, színeket, kirándulásokat, a Nap melegét.
Várjuk a földet a kezünkön, hogy szórhassuk a magot.
Várjuk, hogy a gyermekeink is bekapcsolódjanak majd, ha szeretnének.
Várjuk a találkozásokat, új arcokkal és régi ismerősökkel, barátokkal.
Várunk születő kisbabákat.
Reméljük, sok jót hozol, és kapunk erőt a nehézségekhez is.
2013.02.26. 23:56
Rosemary meghozta a tavaszt
Már végképp nem tudtam tovább várni: vasárnap ebédre finom fűszeres étel került az asztalra. A rozmaringhoz folyamodtam, van néhány cserepes növény benn, abból vágtam (bár már ők is a teraszon laknak).
Egyszerű kis étel: rozmaringos-olívabogyós hús (rizzsel).
A húst apróra vágtam, olajon lepirítottam, majd kevés vízzel pároltam, amíg puha nem lett. Majd a végén beleszórtam a kis darabokra vágott olívabogyót és néhány rozmaringágat. Nem szeretem a rozmaringot apróra vágni, mert sokan így bizalmatlanabbul eszik, ki-kiveszik belőle a rozmaringot, nem szeretik rágcsálni. Így inkább a végén hagyom, hadd párolódjon, vegye át az ízét. Ezt egyelőre így csinálom, de szeretném kipróbálni, hogyan célszerűbb ezt a fűszert használni, hogy jobban kijöjjön az íze.
Mindezen felbuzdulva ma is fűszereztem egyébként (gombás-sonkás-borsikafüves tészta).
2013.02.26. 23:22
Rövid riport - Zsuzsával
Rövid riportokkal rukkoltam elő nemrég a blogon: a környezetemben élő emberekkel beszélgettem. Nem (csak) azért, mert valami nagy dolgot felmutattak, hanem hogy megismerkedjünk világlátásukkal, és mert értékesek, tehetségesek valamiben – mindannyiunkhoz hasonlóan. Csalódásaink, kérdéseink mellett rövid üzenet ez meglátni a másikban az Embert.
Ezúttal Tóthné Zsuzsa volt riportalanyom. Székesfehérváron él, két (2,5 :-) ) felnőtt gyerek édesanyja, közalkalmazott.
Mi a kedvenc zenéd?
- Most a jazz. De ez változik.
Mit olvasol mostanában? Mit szeretsz olvasni?
- Most egy Philipp Vandenberg-könyvet olvasok, történelmi regények, de ez is változó.
Ha stílus, akkor modern vagy klasszikus?
- Klasszikus.
Mi a kedvenc helyed az otthonodban?
- A konyha. És a fürdőkád, szeretem a fürdőkádamat.
Kávé vagy tea?
- Kávé.
Ha fűszer, akkor...?
- Fahéj.
Mit teszel a pörköltbe, hogy különleges legyen?
- Nem szoktam a pörköltet különlegessé tenni, a pörkölt az pörkölt.
Iszol-e bort vasárnap ebéd után, és ha igen, milyet?
- Csak fehéret és akkor ha van.
Van-e otthon behűtve bor?
- Nincs. Amúgy van. Van! Persze.
Hogyan gondolsz a kertre?
- Alig várom, hogy mehessek.
Hogyan fejeznéd be: Amit anyám a legjobban készít, az a...
- Sütemények.
Mire emlékszel a nagyszüleidről?
- Süteményekre, az együtt sütésre.
Mi a szüleid legjobb tulajdonsága?
- Őszinteség.
Mire vagy a legbüszkébb?
- A gyerekeimre.
Szoktál-e sétálni?
- Igen.
Hová utaztál el utoljára és milyen érdekes, szép dolgot láttál ott?
- Mohácsra, a busójárásra. A csónakos felvonulás, az érdekes volt... amikor csónakkal átkeltek a Dunán.
Mi a kedvenc úticélod?
- A hegyek! Erdők.
Mit üzensz az utánad jövőknek?
- Menjenek sokat a hegyekbe!
Mi jut eszedbe erről a dalszövegről: "Kezdjetek el élni..."
- Több mindent kipróbáltam az életben és örülök neki. Amiket más kihagyott. Még az ejtőernyőzés vissza van.
Mi volt a legutóbbi jó hír az életedben?
- Ádám, a fiam felhívott egy nap, és azt mondta, hogy kinn van a telken és nyírja a bokrokat. Ez volt a névnapi ajándékom.
Hogy állsz a csokievéssel? Kedvenced?
- Nagyon jól! :-) A Szamos marcipánt nagyon szeretem, de szeretem a konyakos meggyet, a Ferrero Rocher-t is...
2013.02.26. 23:21
Bogi varrrrrr
Kevéske időmben igyekszem egyik hobbimra is időt szánni: varrok. Illetve próbálkozom, leginkább valamilyen céllal - névnap, meglepetés Csengének, babaérkezésre.
Az eredmények szerények, de az utat nézem, és hogy már egy kicsit jobban megy, mint mondjuk nyáron :-)
Szoptatós párna megrendelésre
Kötény egy jóbarát névnapjára és Csengének: