Nem, még nem rajt, de itt az első munkás hétvége.

Az idő még nem engedi, hogy vessünk is, de kezdhetjük az előkészületeket. Mert még nem biztos, hogy kibírnák a hideg földben a magok, de a kellő pillanatot nehéz elkapni. A kellő pillanat pedig lehet, hogy jövő héten már eljöhet - szelet mondanak, napsütést, ami melegítheti és száríthatja a földet és lehet az első magokat vetni (pl. mák). Nos:

  • a földet kapálógéppel végigkapálni, "simánkapálni", gereblyézni, ásni (Szilvia szerint megtudhatjuk, hogy vannak izmaink :-)  ),
  • megtervezni: hol mi legyen,
  • még egyszer átnézni a magjainkat! - miből kell még, elég van-e a meglévőkből, megnézni a leírásukat - fajtájuk, nagyságuk, érési idejük (korai, középkorai avagy kései), igényeik, van-e esetleg valakinek termésről szedett magja (kérni), elmenni a kertészboltba és választani egy különlegeset "csak úgy" (zöldséget, virágot, fűszert),
  • előkészíteni a fóliázáshoz a következőket: vázak, fólia, avagy ablakkeret, tégla, esetleg eszkábálni egy ládafélét, amire fóliát tehetünk - egyáltalán: átgondolni, hogy hová kerül, mekkora legyen,
  • ja, fóliát is venni a kertészboltban,
  • kertészszerszámokat átnézni (tisztításuk, javításuk, nem árt, ha van egy jó metszőollónk),
  • és végül sóhajtozni a kertkapuban: lesz majd friss retek, saláta, paradicsom, fűszer...

 

 

 

 

(Nálunk egyelőre ennyi a muníció, de néhány mag még hiányzik.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Viszlát, Tél!

Köszönjük, hogy vacogtató volt, mégis talán kevesebb gáz fogyott a fűtéshez.

Köszönjük, hogy többször is hóembert építhettünk a gyermekeinknek.

Köszönjük, hogy a nyár ízeit felidézhettük: a hagymalekvárt a pecsenyéhez, a szederlekvárt a piritóson, a borsót, babot, répát a levesben, főzelékben, a fűszereket az ételekben...

Köszönjük, hogy szép pillanatait láttuk a téli természetnek.

Köszönjük a szánkózást.

Köszönjük, hogy többet lehettünk együtt a kályha melegénél.

 

És hello, Tavasz!

Köszönjük az első virágokat! Már most szeretünk.

Várjuk az illatokat, színeket, kirándulásokat, a Nap melegét.

Várjuk a földet a kezünkön, hogy szórhassuk a magot.

Várjuk, hogy a gyermekeink is bekapcsolódjanak majd, ha szeretnének.

Várjuk a találkozásokat, új arcokkal és régi ismerősökkel, barátokkal.

Várunk születő kisbabákat.

Reméljük, sok jót hozol, és kapunk erőt a nehézségekhez is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már végképp nem tudtam tovább várni: vasárnap ebédre finom fűszeres étel került az asztalra. A rozmaringhoz folyamodtam, van néhány cserepes növény benn, abból vágtam (bár már ők is a teraszon laknak).

Egyszerű kis étel: rozmaringos-olívabogyós hús (rizzsel).

A húst apróra vágtam, olajon lepirítottam, majd kevés vízzel pároltam, amíg puha nem lett. Majd a végén beleszórtam a kis darabokra vágott olívabogyót és néhány rozmaringágat. Nem szeretem a rozmaringot apróra vágni, mert sokan így bizalmatlanabbul eszik, ki-kiveszik belőle a rozmaringot, nem szeretik rágcsálni. Így inkább a végén hagyom, hadd párolódjon, vegye át az ízét. Ezt egyelőre így csinálom, de szeretném kipróbálni, hogyan célszerűbb ezt a fűszert használni, hogy jobban kijöjjön az íze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindezen felbuzdulva ma is fűszereztem egyébként (gombás-sonkás-borsikafüves tészta).

 

Rövid riportokkal rukkoltam elő nemrég a blogon: a környezetemben élő emberekkel beszélgettem. Nem (csak) azért, mert valami nagy dolgot felmutattak, hanem hogy megismerkedjünk világlátásukkal, és mert értékesek, tehetségesek valamiben – mindannyiunkhoz hasonlóan. Csalódásaink, kérdéseink mellett rövid üzenet ez meglátni a másikban az Embert.

Ezúttal Tóthné Zsuzsa volt riportalanyom. Székesfehérváron él, két (2,5 :-) ) felnőtt gyerek édesanyja, közalkalmazott.

Mi a kedvenc zenéd?

  • Most a jazz. De ez változik.

Mit olvasol mostanában? Mit szeretsz olvasni?

  • Most egy Philipp Vandenberg-könyvet olvasok, történelmi regények, de ez is változó.

Ha stílus, akkor modern vagy klasszikus?

  • Klasszikus.

Mi a kedvenc helyed az otthonodban?

  • A konyha. És a fürdőkád, szeretem a fürdőkádamat.

Kávé vagy tea?

  • Kávé.

Ha fűszer, akkor...?

  • Fahéj.

Mit teszel a pörköltbe, hogy különleges legyen?

  • Nem szoktam a pörköltet különlegessé tenni, a pörkölt az pörkölt.

Iszol-e bort vasárnap ebéd után, és ha igen, milyet?

  • Csak fehéret és akkor ha van.

Van-e otthon behűtve bor?

  • Nincs. Amúgy van. Van! Persze.

Hogyan gondolsz a kertre?

  •  Alig várom, hogy mehessek.

Hogyan fejeznéd be: Amit anyám a legjobban készít, az a...

  • Sütemények.

Mire emlékszel a nagyszüleidről?

  • Süteményekre, az együtt sütésre.

Mi a szüleid legjobb tulajdonsága?

  • Őszinteség.

Mire vagy a legbüszkébb?

  • A gyerekeimre.

Szoktál-e sétálni?

  • Igen.

Hová utaztál el utoljára és milyen érdekes, szép dolgot láttál ott?

  • Mohácsra, a busójárásra. A csónakos felvonulás, az érdekes volt... amikor csónakkal átkeltek a Dunán.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a kedvenc úticélod?

  • A hegyek! Erdők.

Mit üzensz az utánad jövőknek?

  • Menjenek sokat a hegyekbe!

Mi jut eszedbe erről a dalszövegről: "Kezdjetek el élni..."

  • Több mindent kipróbáltam az életben és örülök neki. Amiket más kihagyott. Még az ejtőernyőzés vissza van.

Mi volt a legutóbbi jó hír az életedben?

  • Ádám, a fiam felhívott egy nap, és azt mondta, hogy kinn van a telken és nyírja a bokrokat. Ez volt a névnapi ajándékom.

Hogy állsz a csokievéssel? Kedvenced?

  • Nagyon jól! :-) A Szamos marcipánt nagyon szeretem, de szeretem a konyakos meggyet, a Ferrero Rocher-t is...

 

 

 

Ildikó Bogi 2013.02.26. 23:21

Bogi varrrrrr

Kevéske időmben igyekszem egyik hobbimra is időt szánni: varrok. Illetve próbálkozom, leginkább valamilyen céllal - névnap, meglepetés Csengének, babaérkezésre.

Az eredmények szerények, de az utat nézem, és hogy már egy kicsit jobban megy, mint mondjuk nyáron :-)

 

 

 Szoptatós párna megrendelésre

 

 

 

 

Kötény egy jóbarát névnapjára és Csengének:

süti beállítások módosítása