2013.06.20. 23:53
Fűszerek télire
Itt az ideje a fűszerek eltevésének. Miért most? Tapasztalatom szerint virágzás után már nem olyan zsengék a fűszerek levelei, mint most, fásodik a száruk is, dőlnek jobbra-balra, így sárosabb is lehet.
Legyünk igényesek! Ne szedjünk, ne vegyünk foltos, lyukas levelű fűszert! Lehetőleg ismerjük, hogy honnan való - ne árokparti, állattartó telep közelében lévő helyről származzon. Válasszunk erős, friss leveleket (ne félig-meddig száradó, láthatóan nem frissen szedetteket)! Így persze a legjobb, ha magunk termesztjük őket, nem túl ördöngős. Panelban is lehet - akadnak erre alkalmatlan fajták, de pl. bazsalikomot, kakukkfüvet lehet. Apropó bazsalikom! Ha boltban vásároljuk, használunk belőle, ne ijedjünk meg, adjunk időt neki, újabb leveleket fog hozni.
Fagyasztani valók: kapor, petrezselyem, menta, citromfű, lestyán, bazsalikom.
Szárítani valók: szurokfű/oregánó, kakukkfű, rozmaring, zsálya, majoranna, borsikafű/csombor.
Nem érdemes: snidling.
1 órányi munkával eltettem öt félét a hűtőbe, szárad a szurokfű, borsika, majoranna.
1. Szedés.
2. Mosás.
3. Szárogatás.
4. Csomagolás (majd mehet a hűtőbe), szárogatóra rakosgatás, csokorbakötés szárogatáshoz, (későbbiekben morzsolás, aprítás).
Szárítás: szellős, meleg helyen, ne tűző napon (szekrény tetején, szárogatón, asztalon stb.).
+ A fűszerek lemosásához használt víz újrahasználva - fák tövéhez, növényekre öntve.
2013.06.20. 23:35
Málnás meglepetés :-)
Ilyen forró napokon jól jön valami hűs édesség, legyen például főzés-sütés nélkül készíthető málnás tortácska.
Hozzávalók:
Alap - 18 dkg kakaós keksz és 5 dkg vaj. Előbbit lereszelem/ledarálom, utóbbit megolvasztom és összekeverem őket, belenyomkodom egy tortaformába.
Krém - 2 dl habtejszínt felverek, hozzáteszek kb. 3,5-4 dl tejfölt, ízesítem 10-15 dkg porcukorral, 1 evőkanál citromlével, vaníliás cukorral, zselatint teszek hozzá (meleg vízben felkeverve) + a kb. 2 marék málna felét belekeverem. Ráöntöm a kekszes alapra, beteszem a hűtőbe, majd amikor már kezd dermedni, díszítem a többi málnával.
És váratlanul előveszem a hűtőből, amikor már kezd lankadni a család délután :-)
2013.06.20. 00:33
Csenge a kertben
... részt vesz szinte mindenben. Magokat vet, öntöz, kutyázik, fűszert szed, beleszalad a mezőbe, megszagolja a virágokat, letépkedi a szirmokat, metsz, elviszi az ágat, füvet nyír (télen havat nyír), ás, ácsorog a pocsolyában, levendulát dugványoz, belenéz az esővízgyűjtőbe, epret, meggyet, cseresznyét szed, szőlőt szüretel, összehasonlítja a növényeket, létrát cipel... és természetesen fára mászik... :-)
2013.06.19. 23:44
Levendula
Csak így egyszerűen: levendula. Jelzők, színek, szójátékok nélkül. Döngicsélő méhekkel, ide-oda röpködő lepkékkel...
Kimentem, hogy elkezdjem szedni. A 8-9 levendula bokrunk nem együtt "érik", szinte mindegyik más fázisban van. Most már látom: akkor jó szedni, amikor a méhek is dolgoznak rajtuk és lehetőleg erős napsütésben. Ők már csak tudják... Próbálkoztam tartani velük a tempót, de... aztán rájöttem, hogy minden áron nem avatkozhatok ebbe bele. Legyen bár annyival kevesebb összegyűjtött virág, de inkább nem. Találkozok néha ilyen pillanattal: megtehetném - lefényképezhetném, leszedhetném, elmondhatnám, megcsinálhatnám, de... nem szabad.
Ettől függetlenül szépek. Levendulák. Jelzők, színek, szójátékok nélkül.
2013.06.19. 23:17
Szeretek...
... anyának lenni, mert jó megismerni egy kis emberkét, gondoskodni róla, nevelgetni, még ha olykor mérges is vagyok,
... feleségnek lenni, mert a férjemnek inget vasalni, főzni, otthont teremteni jó,
... negyvenes nőnek lenni, mert már nem akarok minden áron megfelelni, mindig másra figyelni,
... főzni, mert jó túllépni a pörköltön (bár az is finom tud lenni),
... testvérnek lenni, mert jó, ha tudja, hogy valaki gondol rá,
... barátnak lenni, mert figyelhetek, segíthetek, nevethetek, sírhatok valakivel,
... és végül: fűszereket tartani otthon, mert az csavarint egyet a dolgok állásán...