Gyönyörűek a levenduláink, a hétvégén aratás!

Mindemellett ismét megpróbálkozunk a levendula dugványozásával, tavaly egy sem eredt meg. A folyamat a következő:

 

1. Előkészítjük a helyüket: minél jobb minőségű homokot teszünk cserépbe, ládába, kisebb régi műanyag cserepekbe.

2. Szép levendulabokrainkon apró kis hajtásokat keresünk, lecsipegetjük őket. Általában alul, vagy a bokor közepén vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Lehúzzuk az alsó levélkéiket, finoman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Szöggel kis lyukakat fúrunk a homokba. Gyökereztető porba mártjuk a kis hajtás végét és beletesszük a lyukba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Végül párás, meleg helyre tesszük őket (mi a jelenleg rettenetesen párás fóliasátorba tettük be őket).

 

Minél többet dugványozunk, hogy minél nagyobb esélyt adjunk annak, hogy sikerüljön a dugványozás.

A hajtások nálunk nem különböző méretűek, hanem mi összesen háromféle levendulát dugványoztunk: hagyományosat, hosszú szárút és a fehérvárcsurgói kertkiállításon vásárolt rózsaszínt.

 

 

+ 1 Hagyjuk, hogy a gyermekünk is fúrja a lyukat, vigye a ládát, mert ez irányú  akaratát és levenduladugványozási kedvét nem törjük le semmiképpen.

 

 

 

 

... barátokkal, egy szombaton.

 

 

Grillezniivaló husokkal, virslivel, sütőben sült krumplival, köretként még kakukkfüves, vajban megforgatott sárgarépával... És igen, borozgattunk is... :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drága, ízletes (és némi ízfokozókkal kevert) szószok helyett magam készítettem a (saját) rukkolához az önteteket, háromfélét. És a móka kedvéért neveket is adtam nekik (ez változtatható):

  • Fickós: csilis-fokhagymás-borsos,
  • Simánsnidlinges,
  • Szantropé :borsika- és kakukkfüves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindhárom alapja ugyanaz: tejszínes sajtkrémet összekevertem tejföllel.

 

Kalandra fel! Csajok, Fiúk, legyetek kreatívak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannak évek, amikor gyorsan bekap valamit az ember, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. És vannak évek, amikor az ember lánya, fia rájön, hogy ha teheti, igyekszik odafigyelni, hogy mit eszik, hogyan (és kivel). További évekről egyelőre nem tudok beszámolni, de úgy gondolom, hogy a minőség egyre fontosabb lesz.

Rövid összefoglaló arról, hogy mit lehet enni reggelire, vacsorára, ha egy kicsit odafigyelünk:

  • saját készítésű müzli: tetszőlegesen összeállítható gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből, olajos magvakból (a joghurtnak sem kell méregdrágának lennie, próbáljuk megtalálni a nekünk ízletest),
  • piritós saját lekvárokkal - legyünk kreatívak így nyáron, és tegyünk el mindenféle ízesítésű lekvárt (szegfűszegeset, fahéjasat, furmintosat, levendulásat, bazsalikomosat, kakukkfüveset stb.),
  • tavaly ősszel eltett padlizsánkrémes szendvics (majonézzel még finomabb),
  • fűszervajjal megkent szendvics, piritós,
  • sajtfélék,
  • együnk sok idényzöldséget - retekféléket, újhagymát, paradicsomot, paprikát.
  • természetesen jöhet a meleg kakaó vagy tej egy finom zsemle, kenyér mellett,
  • és sajnos nem tudok lemondani a felvágottas szendvicsről sem, de alaposan megnézem a kínálatot és a tartalmat.

Azt hiszem, a hangsúly az idényjellegen, a saját készítésűn, termesztett (vagy ismert eredetűn) és a tartalmon van. És fontosnak tartom még megjegyezni, hogy a lecke nincs feladva - mert régesrégen ez nem választható, nem trendi, nem a "természetes eredetű" volt, hanem ez volt a kiindulási pont, mindenki így étkezett. Az alap. Igen, ez az, azt hiszem, ezt kerestem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ildikó Bogi 2013.06.14. 22:50

"Lett kert..."

Üzenet Husukának, Énszilvikémnek, Csicsukának, Szilvi anyukának és minden kertszeretőnek. Mert lett kert, lettek gyermekeik és tudják, hogy egy ilyen helyre jó hazamenni...

Röviden megpróbálom összefoglalni e szösszenetben, hogy amióta igazi családi ház-lakó és faluban élő lettem, milyen lépéseket tettem meg.

 

Ezt a tekintetet ismerem...

Ki törődik velem?

Valami új kezdete.

Dönts okosan... és vágj bele!

Jobban, okosabban.

Ellenállhatatlan ajánlat!

Mert megérdemlem.

Jár nekem. Az élmények hódolóinak...

Jó döntés!

100 %-ban természetes eredetű összetevőkből.

Gyümölcsös jó reggelt!

Mindig bejön.

A jóból sosem elég.

Életed része.

A tájékoztatás nem teljeskörű.

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze... családját, barátait!

:-)

süti beállítások módosítása