Férjem lassan egy hete szabadságon van. Ebből az alkalomból, az első napon megleptem egy üveg borral. Igyekeztem valami különlegeset választani. Abban hiszek, hogy ilyen apró, de személyre szóló kedvességgel megtartható valami, ami a hétköznapokban olykor-olykor elveszhet. És hát tudjuk, a borhoz le kell ülni, lehet mellette beszélgetni... Tudom, lesz ebben a két hétben munka, utazás, összenézés és vita. De ez így mégiscsak jól kezdődik :-)

Mit lehet kezdeni egy nagy darab cukkinivel...? Ki lehet rántani, de az már egy kicsit unalmas. Mit lehet kezdeni vele, ha van néhány fűszerünk, márpedig a cukkini elbírja a fűszert...? Szeretem az olyan recepteket, amikor valami nagyon egyszerű alappal kell kezdeni valamit.

Szóval, hozzávalók: egy közepes cukkini, tejföl / tejszín, kakukkfű (+ borsikafű), hagyma, só és bors.

Elkészítése:

A hagymát megdínsztelem és ráteszem a kockára vágott cukkinit, kis vizet öntök rá - gyakorlagilag megpárolom (kb. 10 perc), majd a végén az apróra vágott fűszerrel kb. 2 percig még összepárolom. Végül 1-2 dl tejföllel összekeverem. Mindeközben megfő a tészta, tálalok.

:-) Na, jó, nem házépítőknek való, nem nagyon-nagyon tartalmas étel, de 30-35 fokban ideális elkészíteni és megenni is.

Ezt a műsort jó nézni. Mindamellett, hogy mindig mást ad, más "íze" van a műsornak, ad valamit. 2012. július 13-án Hegyi Barbara, színész, Litkai Gergely, humorista és Istvándy Tamás, borász voltak a vendégek.

"Gondolj rá, csinálj időt magadnak. (...) De akkor előkerül egy üveg bor. (...) Ez ad egy olyan nyugalmat, ami másnap reggel is tud tartani." (Hegyi Barbara)

"Egyszer gyerekkoromban kaptam egy intőt. - 'Gergőt megintem, mert az órán cinikusan néz.' Anyukám is pedagógus és tudja, miről beszélt a tanárnő." (Litkai Gergely)

"Mindegyiknek van egy személyisége." (Nagy Sándor, műsorvezető a borokról)

"Nem szeretem, amikor felismerem, mit eszek." (Istvándy Tamás)

"Ez a szakma arról szól, hogy van kb. 40 évjárata egy borásznak. Van 40 dobása." (Istvándy Tamás)

"A királyleányka egy kedves, illatos bort adó szőlő." (Borvacsora)

"A múlt században külön jelezték, hogy a fogas magyar." (Borvacsora a fogas halfajtáról)

"Ez egy chardonnay. (...) Megnéztem az üveget." (Litkai Gergely)

"Volt azért egy finom savgerinc, ami végighúzódott ezen a beszélgetésen." (Nagy Sándor)

A férjem szerint a 2012. július 20-i az adást fel kellett volna venni. Vendégei Berecz András, mesemondó, Nagy Ervin, színész és Babarczi Zsuzsanna, borász voltak. A borvidék pedig: Pannonhalma!!! Újranézni érdemes. Néhány gondolata:

"Nekem Magyarországon van valami Gyergyószentmiklóstól a Kárpátokig (...), amitől jól érzem magam. Ez pedig a leves." (Berecz András)

"... mely egy 500 literes barrique hordóban érlelődött." (Borvacsora az Esperes cuveé-ről)

"Pannonhalmán a savak nagyon elegánsak (...) ez egy sokkal mélyebb." (Babarczi Zsuzsanna a bor színe kapcsán)

"Édesanyám, amikor látta, hogy végünk van, akkor volt megelégedve. (...) Strasbourgot se kereste, tán azt se tudta, hogy  van. Adni szeretett. (...) A férfiember a konyhába mindig odatalál (...) És ez az ő teljhatalma volt." (Berecz András az édesanyjáról)

"Kedves barátom, kollégiumigazgató elhívott, hogy a fickóknak kéne valami kultúra. (...) Figyelj, a diri meg van zavarodva, valami mesemondót hívott. Azt hiszi, gyerekek vagyunk (...) Beültem a hátsó sorba, bedugták az mp3-at, csukját a fejükre. (...) Mondtam valami szerelemről szólót és (...) egyszer csak az mp3-at húzták ki, aztán a csukját vették le (...) Aztán hoztak dugi sört, beszélgettünk. Mondja, mit csinál maga? Mi ez a mesemondás? Mondom, nagyapátok is valami hasonlót művel." (Berecz András)

"Az ember, ha kiheveri a kritikát, az mindig jót tesz neki." (Berecz András)

"Na, ez valami testesebb." (Nagy Sándor)

"Ezt a tábortűzi hangulatot szeretem." (Nagy Ervin)

"Ő is fűszeres. Egy érdekes, izgalmas ember." (Babarczi Zsuzsanna Nagy Ervinről a neki ajándékozott bor kapcsán)

"Neki (Berecz András) pedig az Infusio. És nem a kor miatt. Hanem, mert ez úgy egyben van." (Babarczi Zsuzsanna)
 

süti beállítások módosítása