Ildikó Bogi 2012.03.23. 23:00

Falun

Rövid bejegyzés arról, hogy lehetőség szerint minden embernek sétálnia kellene ilyenkor tavasszal egyet egy faluban. Ma ugyanis bementem a városba, kaptam egy kis szabad időt drága férjemtől. Addig ők Csengével sétáltak az udvaron/kertben - van mit nézni :-) -, bicikliztek, autót mostak. Csenge nagyon szeret kint lenni. Benn a városban pedig boltba be, boltból ki (ruhaanyagok, gyereksapka, gyógyszertár stb. + egy kávé). És sok-sok ember, beton. Aztán ahogy jött a busz hazafelé, kitágult a horizont: szántóföldek, amott egy aprócska vadles, bokros-fás elválasztó sávok, az ott maradt őszi avar itt-ott. A falu mellett pedig kicsit zöldülő fák, némelyik kezd virágozni, rendberakott kertek, néhány metsző, ültetgető ember... Lenn a kisboltnál a babakocsiban Kinga baba aludt békésen, anyukája beszélgetett, a műv.ház előtt fiúk gyülekeztek. Persze van túrás-fúrás is, készül az új faluközpont. És begyújtanak itt-ott a kályhába, kazánba, hűvös még az est. Szóval, ez megér egy sétát.

Megmetszettem drága levenduláinkat. Utánaolvasás, metszőolló, estére égő kezek. Remélem, jó munkát végeztem, bár ez majd koranyárra derül ki. Ahogy egyre több levendulás oldalt találok, egyre jobban megszeretem ezt a kis növényt. És a fejembe vettem, hogy irány Csopak (és Pannonhalma, Tihany, Hőgyész...). De Csopak valamiért különösen vonz. Talán a Balaton, a fekvése, a bor... Hm... talán a bor...? Új szőlőfajtákat szeretne telepíteni a férjem, és a cserszegi fűszeres nagyon "ízlik". Cserszegi FŰSZERES! Mert tényleg olyan! :-)

Fóliasátrunk első növénykéi a retkek. Még csak múlt csütörtökön vetettük, tegnapra, tehát keddre már kibújt. Sikert ígérő növényke, ajánlatos annak, aki először vet. Mint mi itt faluhelyen :-) Csengével meg is néztük. Ja, és nem dőlt el. Ezt kedves Béla barátunknak köszönhetjük, aki Zalában él, régóta fóliázik, egyébként vadász (valószínűleg ért az ízekhez is). Elmondta, hogy réztartalmú permetszerrel kell lepermetezni a talajt még mielőtt kikelnének a növények. Egyelőre állnak :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készülődés - mert olvasgatok. A fűszernövényekről - vetésükről, a palánták neveléséről. Találtam egy édes kis újságot - virágokról, szép kertekről. Csenge is lapozgatja - úgy látom, a boglárka és a hortenzia nagyon tetszik neki. Annál az oldalnál mindig hosszasan megáll és megállapítja: "tecc". Oltogatjuk, -tom őt is. :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

A sok  :-) -jel nem véletlen. Olvastam, hogy a kertészkedés kikapcsolódás, eltávolodás a beton-világtól. Közelebb vagyunk a természet adta törvényekhez, tiszteletre kötelez. Szép szavak - lehet mondani -, de valóban jobb kedvet ad. Tettem valamit a drága levenduláimért :-) figyelnem kell rájuk.

 

süti beállítások módosítása