• Bbbbazsalikomot leszedni, megszárítani,
  • + majoranna, borsikafű, kakukkfű, koriander
  • teának zsálya, menta, citromfű,
  • egy utolsó citromfű-menta-szörpöt készíteni (együtt jobb),
  • férjjel együtt borozgatni :-)
  • fügelekvárt készíteni, majd ha érik,
  • a dugványozott rozmaringot, levendulát, szalmagyopárt átültetni,
  • őszibarackból ismét levest készíteni (vanília pudingos-piritott mandulást),
  • fürdeni a Balatonban, ha még lehet,
  • sütni egy jó pizzát a maradék paradicsomból, bazsalikomból,
  • aprócska paradicsomokkal valamit kitalálni,
  • készülni a szüretre... "szüretre" (pincét rendberakni, hordók - férj munkája),
  • különlegességekre vadászni a városi piacon (bogyósok, gombák, egyéb finomságok) (de ez már-már az ősz ígérete),
  • és befejezni a varrótanfolyamot és varrni, varrogatni...
  • ... nem, nem, még nem hátradőlni, de elmosolyodni arra gondolva, hogy ennyi minden eszünkbe sem jutott, ennyiféle élményt nem is vártunk, amikor Németh Lajosunk kihirdette a nyarat :-)

 

Egy aprócska virtuális ajándékot szeretnék átadni. Úgy gondoltam, jól esne - így nyár vége felé - befőzések után, közben, szüret előtt, új tanév előtt. Tessék hátradőlni és visszagondolni az elmúlt hónapokra...!

 

Leveles tészta-korongocska, rajta tejszínhab, majd őszibarack-darabkák, végül a korong teteje, végül ismét egy kis hab, málnával... mentával... Könnyű, finom... "kis bűn"... érezni, hogy természeteset eszünk (semmi bolti süti-feeling)... Ajha...

Sokféle borvacsora volt eddig: vidám, bensőséges, "mély", elegáns, lapos. Van egy közös: mindegyiknek elég sajátos hangulata van, legalábbis számomra. Mi szinte mindig borral a kezünkben isszuk...

2012. augusztus 24. - vendégek: Pokorny Lia, színésznő, Frittmann János, borász és Bíró Lajos, séf.

"Te honnan tudod ezeket a dolgokat?" (Nagy Sándor, műsorvezető)                        

       "Beleestem dolgokba. Alföldi gyerek vagyok, ott rengeteget esznek. Aztán pedig Paksra, ahol halászlét esznek." (Bíró Lajos)

"A mai séfek késztermékekkel dolgoznak. Ez az elmúlt 40-50 év eredménye." (Bíró Lajos)

"Bock mondta, hogy egy idő után, ha mindig a saját borodat iszod, mindig szeretni fogod." (Bíró Lajos)

"Az almatermesztés hazánkban nagy múltra tekint vissza." (Borvacsora)

"Mindig azt kell nézni a bor passzintásánál, hogy ki mit segít. A bor segíti az ételt, vagy fordítva. Mindekettő jó." (Bíró Lajos)

"A kevés is elég. Nemrég ettem egy birkapörköltet, amiben nem volt más, mint hagyma, só, bors, pirospaprika." (Bíró Lajos)

"De igáig el kell jutni." (Nagy Sándor)

"Ez egy kárpát-medentei téma. Nagyon alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre." (Frittmann János)

"Semmivel nem tudunk kevesebbet, mint más borvidék. Mást tudunk." (Frittmann János)

"Milyen lehet egy olyan panaszkönyv, amit a személyzet írna? És Ti belelapoztok havonta..." (Pokorny Lia)

"Nagyon összetett ízvilágú." (Frittmann János a kadarkáról)

"Szilaj és vad. Akárcsak az ott élők." (Borvacsora a Kunságról)

"40 szüret. És akkor vagy alkotott valamit vagy csak próbálkozott. A technika tanulható." (Frittmann János)

"Egy cuvée összeállítása legalább annyira nehéz, mint egy étel összeállítása." (Bíró Lajos)

"Ebben is hasonlítotok egymásra. Tőletek nem áll távol az innováció. Újító emberek vagytok." (Nagy Sándor)

"De mi az az egy dolog, amit jellemez az újító szellem?" (Nagy Sándor)

    "Csúcsgasztronómiába eljutni az alföldi borokkal... a külföldi piacokon is." (Frittmann J.)

    "...ez a polgárpukkasztás. Kicsit odapiszkálok valakinek, aztán nézni az arcát. De emögött munka van." (Bíró L.)

    "... én még gondolkodom ezen." (Pokorny L.)

"A hiúság és sznobság... ebből van egészséges is... az előrébb viszi az embert." (Bíró L.)

"Most nézzétek meg, milyen gyönyörű." (Nagy Sándor)

    "Rozé. A Kökény-testvérek rozéja. Pont ez a szépsége a rozénak: a könnyedség." (Frittmann János)

"Telitalálat. Engedjétek meg, hogy azt mondjam, nagyon jól éreztem magam." (Nagy S.)

süti beállítások módosítása