Nagyobb esőzések után kötelező rendbe tenni a fűszerkertet. De nekem ez nem nyűg, mert oooolyan jó illata van!!!

A bejáratnál a welcome plant nálunk a lestyán. Szegénykém... mostanában ritkábban találkoztunk...

Elsőként jönnek a kakukkfüvek - őket érdemes visszanyírni, nálunk kicsit már kezdenek száradni is. A nyírás (azért nem metszés) jót tesz neki. Ott van mellettük egy mentabokor - az eső különösen előhozza az illatát. Mindig arra gondolok, hogy olyan, "mentha" megszólítana: "Hello, hogy vagy? Leszünk szörpök?" :-)

Van egy külön borsikafűszakasz. Ez a legjobb hely :-) Ide sűrűn behajolok... mélyen... szép bokrosak.

Külön vannak a petrezselyem egykori helyén a koriander és a hozzá hasonló ánizs. Ez egy érdekes szeglet, egyelőre nem találom a fogást rajtuk, legalábbis a korianderrel. Az ánizsnak lesz helye, szerintem férjem már most tudja a jövőjét :-)

Végül egy másik szuper hely: körömvirág, édeskömény és baaaazsalikommm! Hm... bazsalikommmm!

Kép most nincs, illatok vannak. Tessék szaglászni a fűszerek környékén...! Ahol csak lehet.

Akkor most az édesköményről lesz szó. Megtetszett az érdekes, szép formájú gumója és egyszerűen csak kiváncsi voltam: mi ez? Honnan jött, mit lehet belőle kihozni? Illata? Hálával tartozom neki, mert neki köszönhetem az első sikerélményeimet a magokkal, tavasszal először bújtak ki a levélkéi :-) Teltek-múltak a hónapok, és most már lehet vele dolgozni: Az esernyők már a kertben vannak! :-) - legalábbis kezdik hozni az ernyővirágot, ami nem jó jel, még előtte fel kell használni őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdjük az illattal: kötelező megszagolni egy zöldségesnél :-), ha még soha nem tettük meg. Kissé ánizsos, édeskés, különleges illat. Vagy bejön, vagy megoszt.

Minden része használható! 

  • Levele, amely kinézetre a kaporhoz hasonló - fűszer - halakhoz, salátákhoz, tésztákhoz.
  • Szára - levesalapba.
  • Gumója - gyalulva, szeletelve salátákhoz, tésztához levesbe, mártáshoz.
  • (Leginkább az indiai, mediterrán, arab konyhák ízesítője, nagyon szeretik az olaszok.)

Salátába, tésztába nyersen tehetjük, de lehet párolni, grillezni is!

A következő párosításokat találtam hozzá: levese szerecsendióval ízesítve, fehérborban párolva, burgonyával, sonkával. Lehet csirkével tálalni, sajtosan elkészíteni.

Egyébként pedig gyógyhatása is van: a gyomorra, anyukáknak ismerős lehet (az a babapocak...).

Elsőként egy édeskömény-krémlevessel próbálkoztam - úgy készítettem, ahogy a többi krémlevest is szoktam. De számtalan elkészítési módját olvastam a neten.

 

 

Hozzávalók: kb. 4-5 kisebb édesköménygumó, 2 közepes krumpli, só, bors, szerecsendió, egy kisebb hagyma, húsleveslé (ehhez mindig fél húsleveskockát használok, nem többet, hogy ne ez domináljon).

 

 

 

 

 

 

 

Hagymát kevés vajon és olajon megdínszteltem, az édeskömény gumóját kisebb kockákra szeltem, és hasonlóra darabolt krumplival megpároltam a hagymán, majd felöntöttem a húsleveslével + só, bors, őrölt szerecsendió és megfőztem. Ezután kézbe a botmixer és összekeverni, majd leszűrni. Ez nagyon fontos - hiába a botmixer, szálkás, szálas maradt, muszáj volt egy szitán átszűrni. Lehet még tejfölt tenni hozzá és még egyszer felforralni, de nekem elég sűrűnek tűnt. Pirított kenyérkockával vagy gyöngyökkel tálaljuk. (Finom volt.)

süti beállítások módosítása